Index Vakbarát Hírportál

Több száz fegyvert szolgáltattak vissza a hegyi-karabahi örmények

2023. szeptember 23., szombat 21:58

Oroszország közölte, hogy az azeri területen lévő, örmények lakta Hegyi-Karabah szakadár enklávé harcosai megkezdték a fegyvereik átadását, miközben 120 ezer ott élő örmény jutott humanitárius segélyhez.

A karabahi örmények szeptember 20-án kényszerültek beleegyezni a tűzszünetbe, huszonnégy órával azután, hogy az azeri hadsereg nagyszabású hadműveletet indított a beékelődés ellen.

„A karabahi fegyveres alakulatok megkezdték a fegyverek és a katonai felszerelések átadását az orosz békefenntartók felügyelete alatt″ – közölte Oroszország, amely mintegy 2000 békefenntartót állomásoztat a térségben.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint eddig hat páncélozott járművet, több mint 800 puskát és mintegy 5000 lőszert adtak át.

A tárca közlése szerint egy alkalommal sértették meg a tűzszünetet Mardakert körzetben. A tűzpárbaj során az azeri hadsereg egy katonája megsebesült – adta hírül az MTI.

Százezernél is több örmény jutott humanitárius segélyhez

Oroszország közölte, hogy több mint ötven tonna élelmiszert és más segélyt szállított Hegyi-Karabahba. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) közölte, hogy 28 ezer pelenkát, takarókat és tüzelőanyagot szállított a térségbe, és további szállítmányokat is útnak indít. Egy későbbi közleményében az ICRC már megközelítőleg 70 tonna segélyszállítmány elindításáról számolt be.

Örményország, amely 2020-ban elveszítette az azeri hadsereg ellen vívott háborút, közölte, hogy felkészül több tízezer hegyi-karabahi örmény fogadására.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök úgy nyilatkozott: nem szeretné, ha elhagynák otthonukat, ha nem feltétlenül szükséges.

A hegyi-karabahi örmények szombaton közölték, hogy az Azerbajdzsánnal szeptember 20-án aláírt tűzszüneti megállapodás feltételei – közöttük a sebesültek evakuálása és humanitárius segélynek a szakadár terület székelyére történő eljuttatása – teljesülnek.

Megkezdték az áramszolgáltatás helyreállítását, a munkálatokkal vasárnap végeznek. A 120 ezer lakosú terület jövőjének „politikai konzultációkról0ö is említést tettek.

Amerika aggódik az azeri katonai lépések miatt

Jeyhun Bayramov azeri külügyminiszter szombaton az ENSZ-közgyűlésen tette ígéretet arra, hogy „egyenlő állampolgárokként” kezelik a hegyi-karabahi örményeket. Az Egyesült Államok közölte: mélységesen aggasztják az azeri katonai lépések. Antony Blinken külügyminiszter kijelentette, hogy aggódik Hegyi-Karabah lakosságának humanitárius helyzete miatt.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy 30 évvel ezelőtt zajlott első hegyi-karabahi háború után a nemzetközileg el nem ismert „Hegyi-karabahi Köztársaság” ellenőrzése alá került.

Azerbajdzsán 2020 őszén a Hegyi-Karabahot övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a héten indított „terrorellenes műveletben” végleg térdre kényszerítette a szakadárokat, akikkel már a napokban megkezdődtek a tárgyalások a terület reintegrációjáról Azerbajdzsánba.

Rovatok