Index Vakbarát Hírportál

Házi őrizetbe került a kínai Evergrande ingatlanfejlesztő cég vezetője

2023. szeptember 27., szerda 16:45

A China Evergrande Group elnökét rendőrségi felügyelet alá helyezték, ez pedig újabb kétségeket ébreszt a bajba jutott fejlesztőcég jövőjével kapcsolatban, mivel a vállalatot egyre inkább a felszámolás veszélye fenyegeti.

Az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cég alapítóját, Huj Ka Jent a hónap elején vette őrizet alá a kínai rendőrség – írja a Reuters.

Az Evergrande a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője, és éppen a kínai gazdaság nagyjából negyedét kitevő ingatlanszektor példátlan likviditási válságának középpontjában áll.

Az egyelőre nem világos, hogy miért helyezték Hujt házi őrizetbe, hiszen kiemelték, hogy a lépés egyfajta rendőri intézkedés volt, amely nem minősül hivatalos őrizetbe vételnek vagy letartóztatásnak, és nem jelenti azt, hogy Hujt bűncselekménnyel fogják vádolni.

A dél-kínai rendőrség a hónap elején őrizetbe vette az Evergrande vagyonkezelési egységének néhány alkalmazottját, akik befektetési termékek értékesítésével gyűjtött pénzt az egyéni befektetőktől.

Az Evergrande egykor Kína legsikeresebb ingatlanfejlesztője volt, azonban a 2021-es pénzügyi válsága óta egyre jobban lassulnak az ingatlaneladásai, és egyre kevesebb lehetősége nyílik új források bevonására.

A bajokat tetézi, hogy az Evergrande offshore adósságátütemezési terve, amely a túlélés kulcsa volt a fojtogató készpénzhiány közepette, meghiúsulni látszik, és egyre nagyobb az esélye annak, hogy a cég felszámolás alá kerül. Huj őrizetbe vételét követően a cég részvényei 19 százalékot estek.

Rovatok