Index Vakbarát Hírportál

Brit katonákkal erősítenék a NATO misszióját Koszovóban

2023. október 7., szombat 11:28

Megérkeztek Pristinába az első brit katonák a NATO KFOR békefenntartó missziójának erősítésére a Szerbia és Koszovó közötti újabb feszültségek miatt – jelentette be pénteken késő este a NATO és a londoni védelmi minisztérium.

Az MTI híradása szerint London már korábban bejelentette, hogy a védelmi szövetség kérésére további 200 katonával bővítik az eddig 400 fős brit–koszovói kontingenst.

Ez egy „jól megfontolt lépés annak biztosítása érdekében, hogy a KFOR rendelkezzen a szükséges erőkkel ahhoz, hogy teljesíteni tudja az ENSZ megbízatását a biztonságos környezet és a mozgás szabadságának fenntartására Koszovóban minden lakos számára” – írta Dylan White NATO-szóvivő az X-en, a korábban Twitter néven ismert platformon.

A brit védelmi minisztérium közölte, hogy a csapatok a NATO parancsnoksága alatt állnak a KFOR mandátumával összhangban végzett műveletek végrehajtására.

A német védelmi minisztérium pénteken bejelentette, hogy 2024 áprilisától egy további 155 fős századot telepítenek Koszovóba egy évre.

Fokozódik a feszültség a térségben

Mint írtuk, a Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban jelentősen kiéleződött. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat.

A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Alekszandr Vucsics többször is kijelentette, hogy Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét.

Rovatok