Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat letartóztathatta Munkács magyarellenes polgármesterét

2023. október 10., kedd 14:58

Különösen nagy összegű korrupciós ügyletek gyanújával házkutatást tartott Andrij Baloha munkácsi polgármesternél és Mihajko Lanyónál, a munkácsi járási tanács elnökénél az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) és az antikorrupciós ügynökség (NABU).

Ukrán hírügynökségek, országos és kárpátaljai hírportálok egybehangzó beszámolói szerint ma reggel az SZBU és a NABU közös házkutatásokat tartott több vezető kárpátaljai tisztségviselőnél és egy sor vállalatnál a munkácsi Avangard stadion körül található háromhektáros kommunális földterület korrupciógyanús eladása miatt.

A gyanú szerint Baloha hivatali hatalmával visszaélve közreműködött abban, hogy a város központjában található földterületet a valós érték töredékéért bocsássa árverésre a helyi önkormányzat. Az aukciót egy olyan cég nyerte, amely Mihajlo Lanyo, a járási tanács elnöke érdekeltségi körébe tartozik.

Az SZBU-forrás szerint a város költségvetésének okozott kár elérheti a százmillió hrivnyát (körülbelül egymilliárd forint). Meg nem erősített sajtóértesülések szerint Andrej Balohát letartóztatták a hatóságok – írja az atv.hu.

A közelmúltban a Baloha vezette önkormányzat több, a magyar közösség érdekeit sértő intézkedést is hozott: egy éve eltávolították a munkácsi vár Turul-szobrát, majd idén januárban menesztették a munkácsi kistérség több magyar intézményvezetőjét, valamint megtiltották a magyar jelképek elhelyezését a közintézményekben – emlékeztetett az MTI.

Szeptemberben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyilatkozatban tiltakozott amiatt, hogy a munkácsi II. Rákóczi Ferenc magyar középiskola tanévnyitóján az intézmény vezetői nem engedélyezték a magyar jelképek használatát.

A legnagyobb kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet vezetése felháborodásának adott hangot azután, hogy „az intézmény korábbi igazgatójának indokolatlan felmentését követően a Munkácsi Városi Tanács által kinevezett új igazgató nem engedélyezte a magyar nemzeti szimbólumok használatát a tanévnyitó ünnepségen”.

Rovatok