Index Vakbarát Hírportál

Elégedetlen a németek többsége, előrehozott választást akarnak

2023. október 10., kedd 17:58

Előrehozott szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást akar a németek többsége egy kedden ismertetett felmérés szerint. Még az FDP táborában is többségben vannak az előrehozott választás támogatói.

A Bild című lapban közölt adatok szerint a német választók 57 százaléka támogatja az előrehozott választás gondolatát, és alig egyharmaduk, 31 százalékuk gondolja úgy, hogy a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) koalíciós kormányának a törvényhozási ciklus tervezett végéig, 2025 őszéig hivatalban kell maradnia – adta hírül az MTI.

Az adatok pártok szerinti bontása azt mutatja, hogy az összes ellenzéki párt és az FDP táborában is többségben vannak az előrehozott választás támogatói, a liberálisok szavazóinak 53 százaléka véli úgy, hogy a legjobb lenne lezárni az első SPD–Zöldek–FDP összetételű kormány történetét és új választást tartani.

Az Insa közvélemény-kutató intézet felmérésében a kormányzati politika öt területét vizsgálták. Kimutatták, hogy a választók leginkább a migráció és a menekültügy területén végzett munkával elégedetlenek: az irányváltást szorgalmazók aránya 59 százalék.

Többségben vannak az elégedetlenek a lakáspolitika ügyében is, 52 százalék tartja eredménytelennek a kormány tevékenységét.

Az energia-, valamint a nyugdíj- és szociálpolitika területén kifejtett kormányzati erőfeszítésekkel 49 százalék elégedetlen, a klímavédelemben 41 százalék sürget politikaváltást – mutatták ki a választókorú népességre reprezentatív felmérésben.

Az adatokat hétfőn vették fel, egy nappal a bajorországi és hesseni tartományi törvényhozási (Landtag-) választás után, amelyen mind a három kormánypárt gyengébben szerepelt, mint az előző, 2018-as választáson. Az FDP Bajorországban ki is esett a tartományi gyűlésből, Hessenben pedig éppen a bejutási küszöbön, 5 százalékon végzett.

Rovatok