Index Vakbarát Hírportál

Magyarok ellen vezethet be szankciókat az Egyesült Államok

2023. október 13., péntek 07:47

Az Egyesült Államok magyar magánszemélyek elleni szankciók bevezetésére készül – értesült a VSquare nemzetközi oknyomozó oldal.

Az oldal hírlevelében azt írták, hogy Joe Biden kormánya arról tájékoztatta több európai szövetségesét, hogy magyar emberek ellen vezethetnek be szankciókat a közeljövőben. A portál forrása szerint az Egyesült Államok

korrupciós ügyek miatt vezetne be szankciókat magyar magánszemélyek ellen.

Az egyelőre nem derült ki, hogy konkrétan kik lennének a szankciók célpontjai, és hogy milyen intézkedéseket vezetnének be ellenük, illetve mikortól lépnének életbe ezek. 

A VSquare forrása azt is hozzátette: várakozásuk szerint Orbán Viktor is személyes támadásként fogja értékelni ezt a lépést. Az oldal szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a magyar politikai elithez köthető magánszemélyek szankcionálására készülnek.

Áprilisban is volt már példa hasonlóra 

Emlékezetes, hogy az Egyesült Államok idén áprilisban már vezetett be ehhez hasonló szankciókat, korlátozott mértékben. A büntetőintézkedéseket az egyesek által „orosz kémbanknak” nevezett, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB), valamint annak vezető tisztviselői, köztük a magyar alelnök, Laszlóczki Imre ellen vezették be. David Pressman budapesti amerikai nagykövet úgy fogalmazott a bejelentéskor, hogy „a Kreml által finanszírozott platform jelenléte Magyarországon veszélyt jelent az európai országokra és a szövetségesekre”.

Akkor a magyar kormány azonnal reagált, és bejelentették: kilépnek a Nemzetközi Beruházási Bankból, és visszahívják tisztviselőiket, mivel „a kivetett amerikai szankciók következtében a bank működése értelmét vesztette”.

Ha most valóban lesznek újabb szankciók magyar személyek ellen, akkor azt várhatóan ismét David Pressman fogja bejelenteni. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége egyelőre nem adta jelét annak, hogy bármilyen bejelentésre készülnének. 

Az amerikai és a magyar kormányzat közt már régóta húzódik a konfliktus. Előbbiek vélhetően azt sem fogják jó szemmel nézni, hogy Orbán Viktor Kínába megy a jövő héten, ahol  Vlagyimir Putyinnal is találkozhat  (a minap a miniszterelnök kritikusa, Guy Verhofstadt is  azt követelte , hogy az EU büntesse meg Orbán Viktort emiatt). 

Rovatok