Index Vakbarát Hírportál

Lettország szerint le kell zárni a Balti-tengert Moszkva előtt

2023. október 20., péntek 19:42

Edgards Rinkevics lett elnök kijelentette, hogy a Balti-tengert le kell zárni a hajózás elől, ha kiderül, hogy Oroszországnak köze van a finn–osztrák Balticconnector gázvezeték balesetéhez.

Mint arról korábban beszámoltunk, október 8-án megsérült a Finnország és Észtország közti tenger alatti gázvezeték, a Balticconnector. A finn média írta meg, hogy szivárgást fedeztek fel, és arra gyanakszanak, hogy szabotázsakció érhette a tengerfenéken futó vezetéket. Többen Oroszországra kezdtek gyanakodni. A svéd közszolgálati rádió is azt közölte, hogy a károk nem természetes módon következtek be.

Edgards Rinkevics most kijelentette, hogy le kell zárni a Balti-tengert a hajózás előtt, ha a vizsgálatok azt állapítják meg, hogy Oroszország valóban érintett a balesetben – írja az RBC. A lett elnök úgy véli, hogy a NATO-országoknak meg kell várniuk a vizsgálat eredményét, mielőtt bármilyen változtatást bevezetnének.

Emlékeztetett arra, hogy a NATO-szövetségesek már fokozták a járőrözést a Balti-tengeren.

Az elnök azt is elmondta, hogy ha bebizonyosodik Oroszország részvétele a Balticconnector meghibásodásában, a NATO-nak le kellene zárnia a Balti-tengert az orosz hajók elől.

Ha egyértelműen bebizonyosodik, hogy Oroszország volt az, akkor meg kellene vitatni, hogy a kritikus infrastruktúránk védelme érdekében lezárhatjuk-e a Balti-tengert

– mondta Rinkevics.

Október 19-én a finn rendőrség bejelentette, hogy a helyszínen befejeződött a vizsgálat. Az összes begyűjtött mintát elemzésre küldték.

„Hamar kiderül az igazság”

Nem sokkal Rinkevics kijelentése után Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője reagált a lett elnök szavaira. Biztatta, hogy „gondolkodjon el azon, mit kezdjen ezzel a tengerrel, miután kiderülnek az Északi Áramlat aláaknázásának elkövetői”.

Szeretném megkérdezni Lettország elnökét, hogy mit fogunk csinálni a Balti-tengerrel, ha nagyon hamar kiderül az igazság azokról, akik az Északi Áramlat elleni terrortámadás mögött állnak és álltak, mit javasol ebben az esetben a Balti-tengerrel?

– vetette fel Peszkov.

Kijelentette, hogy Oroszországnak semmi köze nem volt és nem is lesz az ilyen jellegű akciókhoz.

Rovatok