Index Vakbarát Hírportál

Szakértő: Korántsem egyértelmű, hogy Oroszország támogatná a Hamászt

2023. október 22., vasárnap 19:11

Egyes szakértői és kommentátori vélemények szerint az, hogy Oroszország és Irán a múltban többször is együttműködtek, már elegendő bizonyíték Moszkva részvételére a közel-keleti harcok előidézésében. A Szabad Európa vezető tudósítójának, Mike Eckelnek interjút adó Hanna Notte, a James Martin Center for Nonproliferation Studies berlini elemzője, a közel-keleti orosz politika szakértője szerint azonban ez nem így van.

A szakértő szerint az tény, hogy Moszkva előnyhöz jut az Ukrajna elleni háborúban Irán támogatásával, mivel drónokat és felszereléseket kapott Teherántól – ebből azonban még nem lehet arra következtetni, hogy Oroszország támogatná a Hamász terrorcselekményeit. Már csak azért sem, mert Moszkva ezzel az Izraellel való ingatag kapcsolatát veszélyeztetné – fejtette ki Notte a Szabad Európának adott telefonos interjúban.

A beszélgetés közben az elemző többek között a következő állításokat tette:

Az interjúban az elemző Oroszország és a Hamász történelmi kapcsolatairól is részletesen beszámolt.

Mint arról az Indexen is írtunk, az Izrael és a Gázai övezet között zajló háború valószínűleg tovább fog súlyosbodni – Ian Bremmer politológus szerint –, mivel hamarosan újabb frontok nyílnak meg. A szakértő arra figyelmeztet, hogy Irán közbelépésének komoly globális következményei lesznek, és a konfliktus akár regionális háborúvá is szélesedhet. Libanonból már több támadás is érkezett Izraelbe, miközben a zsidó állam védelmi erői a gázai szárazföldi invázióra készülnek.

Rovatok