Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Így rendkívül közel kerülhet a harmadik világháború

2023. október 24., kedd 16:16

Rendkívüli közelségbe kerülne a harmadik világháború azzal, ha újabb államközi fegyveres konfliktussá szélesedne ki az izraeli terrorellenes művelet, ez súlyos kihatással lenne a globális biztonságra – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésére érkezve, hogy a világot most leginkább az Izraelben kirobbant konfliktus aggasztja, ezért számos európai és észak-amerikai állam is külügyminiszteri szinten képviselteti magát a közel-keleti helyzettel foglalkozó délutáni vitán. „Világosan kell beszélni, Izraelt brutális terrortámadás érte, mivel több ezer rakétát kilőni egy szuverén ország területére, megölni nagy számban civileket, túszokat ejteni, azt nem lehet másként értelmezni” – majd kiemelte:

Ez ellen a brutális terrortámadás ellen Izraelnek igenis joga van fellépni. Izraelnek igenis joga van az önvédelemhez.

A tárcavezető aláhúzva: le kell győzni a támadás mögött álló terrorszervezetet. Ugyanakkor a világ jelentős része szeretné elkerülni, hogy ez a terrorellenes harc államközi háborúvá váljon, miután szavai szerint ez lenne az igazi nagy globális biztonsági tragédia. „Ha így lenne, akkor azt gondolom, hogy annak a végét lehetetlen lenne kiszámítani” – fogalmazott. Továbbá úgy vélekedett, az ukrajnai háborút, az afrikai terrortámadásokat, továbbá egy esetlegesen országok közötti háborúvá alakuló közel-keleti konfliktust összeadva már nagyon-nagyon közel kerülnénk ahhoz,

amit a harmadik világháborúnak nevezünk.

Szijjártó Péter tudatta, hogy korábban egyeztetett egyiptomi, jordániai és egyesült arab emírségekbeli kollégájával is, és rámutatott, hogy ezek az országok mind fontos stabilizáló szerepet játszanak a közel-keleti térségben. Szerinte fontos azon arab országok támogatása, amelyek az eddigiekben „visszafogottságukkal, konstruktivitásukkal, pozitív hozzáállásukkal” főszerepet játszottak abban, hogy a régióban biztonság, stabilitás uralkodott, hogy hosszú évtizedek kudarcai után újra felcsillant a béke reménye az Ábrahám-megállapodások nyomán.

Nem lehet terrorszervezetek mellett tüntetni

„Nagyon fontos, hogy ez a terrortámadás és az annak következtében elinduló terrorellenes küzdelem ne tegye végérvényesen elveszetté mindazokat a vívmányokat, mindazt az előrehaladást és a békének mindazt a reményét, amelyet az Ábrahám-megállapodások hoztak el” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Arra is kitért, hogy Egyiptom hatalmas segítséget jelent Európa számára az illegális bevándorlás féken tartásában, stabilitásának megbomlásával a kontinens elviselhetetlen terheket jelentő nyomás alá kerülne. Ráadásul az ország szerepe azért is nagyon fontos, mert a Gázai övezetet kizárólag erre lehet elhagyni a szárazföldön.

Ha nem tudjuk megtartani a terrorellenes harcot terrorellenes harcnak, és az átalakul országok közötti háborúvá, akkor az egy csomó ország stabilitásának megroppanásával járhatna, kiszámíthatatlan lenne a végeredménye, s nagyon könnyen olyan biztonsági nyomást helyezhetne Európára, amely az Ukrajnából származó biztonsági nyomással együtt már kezelhetetlen terhet jelentene.

A miniszter a közlemény szerint ezután a Gázában tartózkodó tizenöt magyar állampolgár ügyét érintette. Közölte, hogy folyamatos velük a kapcsolattartás, mindannyian épségben vannak, a kormány pedig továbbra is keresi a terület elhagyásának fizikai, jogi, biztonsági lehetőségeit. „Ez csak egy nagy nemzetközi megállapodás és nagy nemzetközi együttműködés keretében történhet meg. Meglátjuk, hogy majd erre mikor lesz lehetőség.”  A miniszter emlékeztetett arra is, hogy Kairó nemrég engedélyezte a belépésüket, erre azonban végül biztonsági okokból nem kerülhetett sor.

Végül aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Nyugat-Európában tüntetéseket tartottak egy terrorszervezet mellett.

„Azt látjuk, hogy a modernkori antiszemitizmus emelkedőben és terjedőben van Nyugat-Európában, és ennek a legfontosabb kiváltó oka természetesen az illegális migráció” – jelentette ki, majd beszédét úgy zárta, hogy ez Magyarországon elképzelhetetlen és megengedhetetlen is. „Lehetett látni, hogy míg Nyugat-Európában megengedett terrorszervezetek mellett tüntetni, antiszemita felhanggal demonstrálni, addig Magyarországon erre nincs lehetőség, és amíg mi vagyunk kormányon, nem is lesz” – zárta Szijjártó Péter a közleményt, amit az MTI összegzett.

Rovatok