Index Vakbarát Hírportál

Politico: Orbán Viktor beadta a derekát, várja Budapestre az ukrán delegációt

2023. október 27., péntek 11:19

A Politico brüsszeli székhelyű lap arról ír, Orbán Viktor miniszterelnök az EU-csúcs második napján kijelentette, várják az ukrán delegációt Budapesten, hogy tárgyalni tudjanak a Kijevnek szánt támogatásról, amelyet az Európai Békekeretből különítene el az unió.

Pénteken folytatódik a brüsszeli EU-csúcs második napja, ahol az uniós országok vezetői, így Orbán Viktor is jelen van. A nap egyik fő kérdését az Ukrajnának szánt uniós támogatások szolgálják majd. A miniszterelnök korábban többször kijelentette, hogy nem hajlandók további forrásokat felszabadítani Kijev számára.

Orbán péntek reggel a Kossuth rádióban is beszélt erről. Mint mondta, „megforgattuk a bürokratákat, hogy mondjanak számokat, és kiderült, hogy ez nem 60, hanem 100 milliárd” – ennyivel kéne hozzájárulnia az EU tagállamainak a Kijevnek nyújtott katonai támogatáshoz.

Ezzel kapcsolatban Olaf Scholz német kancellár azt mondta a Politico szerint, hogy „többet lehetne tenni a meglévő uniós költségvetési pénzek átcsoportosításával, ahelyett, hogy maguktól az országoktól kérnék, hogy 66 milliárd eurót köhögjenek ki többek között a Kijevnek nyújtott katonai támogatásra”. A lap arról is ír, Magyarország ma sem fogja megszavazni az Ukrajnának szánt 500 millió eurós katonai támogatást. 

Várjuk, hogy az ukrán delegáció Budapestre jöjjön, hogy tárgyalni tudjunk. Nyitottak vagyunk, és készen állunk a megállapodásra

– mondta Orbán a csúcstalálkozón.

A Reuters szerint Luxemburg miniszterelnöke, Xavier Bettel úgy vélekedett, Magyarország nem ejtheti túszul az Európai Uniót az Ukrajnának szánt pénzek, valamint saját, befagyasztott uniós forrásaik miatt.

Nem lehet azt mondani: ha ti pénzt akartok Ukrajnának, mi pénzt akarunk magunknak. Nem lehetünk Orbán túszai, és meggyőződésem, hogy pozitív megoldást fogunk találni

– mondta Bettel az uniós vezetők brüsszeli találkozója előtt.

Milyen alkut kötne Orbán?

A nemzetközi lapok már jóslatokba bocsátkoztak a csúcstalálkozó előtt. Mint arról mi is beszámoltunk, a Spiegel jóslata szerint ha Orbán „felhagy a makacs ellenállással, cserébe Brüsszel feloldhatja a jogállamisági viták miatt zárolt uniós forrásokat, így hamarosan akár 13 milliárd euró folyhat be Magyarországra”.

Hasonló megállapodásról tudósított a hónap elején a Financial Times is, amely a tárgyalásokat jól ismerő forrásra hivatkozva azt jelentette: az a brüsszeli szándék, hogy megszerezzék Orbán Viktor támogatását a hétéves közös uniós költségvetés növeléséhez, ezáltal a Kijevnek szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatási programhoz.

A sajtóhírekkel ellentétben az EU nem tett engedményt a magyar kormánynak Ukrajna pénzügyi támogatásáért cserébe – reagált szinte azonnal az Európai Bizottság alelnöke. Vera Jourová minden ezzel kapcsolatos információt alaptalan spekulációnak nevezett.

FRISSÍTÉS:

Orbán Viktor X-oldalán tett közzé egy videót Brüsszelből, amelyben arról beszél, „Magyarország a béke stratégiáját követi”. Szerinte mindent megtesznek ennek érdekében, az orosz elnökkel való találkozója is ezt a célt szolgálta.

Rovatok