Index Vakbarát Hírportál

Német védelmi miniszter: Európát és Németországot háború fenyegeti

2023. november 3., péntek 10:37

Boris Pistorius szerint a német hadsereget alapjaiban kell átalakítani ahhoz, hogy készen álljanak egy lehetséges támadásra. A német védelmi miniszter tart tőle, hogy Európát és Németországot is háború fenyegeti.

A politikus egy interjúban nyilatkozott arról, hogy Németországnak fel kell készülnie, hogy támadást indíthatnak ellene. A német védelmi miniszter szerint Európát és Németországot is háború fenyegeti, így a német fegyveres erők szervezetét alapjaiban kívánja megváltoztatni – írja az Infostart a Frankfurter Allgemeine Zeitungra hivatkozva. 

A szociáldemokrata miniszter a lapnak nyilatkozva kifejtette, hogy a német fegyveres erőknek, a Bundeswehrnek „háborúképesnek” kell lennie, felkészülve egy „védekező háborúra”.

Megjegyezte, hogy a német hadsereg újrafelszerelésével nem haladnak gyorsan, de a tempót felgyorsították, így a lehetséges maximális ütemben haladnak. Felidézte, hogy nyárig több közbeszerzési javaslatot terjesztettek a német törvényhozók elé.  

A szervezeti változásokban 205 ezer fő aktív katonai létszámot határoztak meg, emellett a nők jelenleg 13,4 százalékos arányát is növelnék.

Pistorius az Izrael melletti kiállást „politikai szolidaritás iránti elkötelezettségként” jellemezte. Leszögezte, hogy amennyiben Izrael támogatást kér, akkor Németország képes eleget tenni ennek. 

Hozzátette, hogy egyelőre nem merült fel, hogy olyan mértékű katonai támogatást nyújtsanak, mint Ukrajnának, ugyanakkor úgy látja, hogy „Németország vitathatatlan kötelessége kiállni Ukrajna mellett”. 

Boris Pistorius szerint a német fegyveres erők megváltoztatása a 2024-es európai parlamenti választásoktól független. Mint mondta: „ezt a felelősséget nem tagadhatják meg”.

A németek agresszív politikája a ludas?

Az orosz parlament alsóházának (Duma) krími régióból származó képviselője, Mihail Seremet is reagált Pistorius szavaira. Kiemelte, hogy 

a német hatóságok agresszív politikájukkal okoznak háborút Európában.

Az orosz képviselő szerint csak az Oroszországgal fenntartott baráti és jószomszédi kapcsolatok hozhazják el a békét és a jólétet a térségbe – írja a ria.ru.

Ukrajna támogatásában látják a német hadsereg gyengeségét

Ahogy beszámoltunk róla, a háború kitörése után Németország az ukrán erők egyik legnagyobb támogatója lett. A Leopard 2 típusú harckocsikhoz alkatrészeket gyártó üzem vezetője arra figyelmeztetett, hogy

a Kijevnek nyújtott segítségre való túlzott összpontosítás miatt az ország saját védelme kiszolgáltatottá vált.

Tavaly Németország 100 milliárd eurós különalapot jelentett be saját hadseregének megerősítésére. Egy évvel az ukrajnai háború kezdete után a kritikusok szerint ebből a pénzből csak keveset költöttek el hatékonyan, így a megfogyatkozott fegyveres erők most még rosszabb helyzetben vannak, mint korábban.

Stefan Stenzel, a Vincorion vezérigazgatója egy korábbi interjúban úgy fogalmazott, hogy lyukak keletkeznek Németország saját fegyverkészleteiben, amelyeket a globális kereslet miatt nem lehet gyorsan betömni.

A német védelmi minisztérium szóvivője tagadta, hogy az ország aláásná önvédelmi képességét, amennyiben a háború kiszélesedne. A problémát az jelenti, hogy a folyamatban lévő konfliktus a szövetségesek készleteit is kimeríti, különösen a lőszertartalékokra igaz ez.

Rovatok