Index Vakbarát Hírportál

Hongkong most először társrendezője a melegolimpiának, de ennek nem mindenki örül

2023. november 6., hétfő 16:55

Az első ázsiai melegjátékok politikai visszhangot váltottak ki a társrendező Hongkongban, miután konzervatív törvényhozók egy csoportja felszólította a hatóságokat, hogy töröljék az eseményt, sőt, azt is felvetették, hogy az megszeghet egy átfogó nemzetbiztonsági törvényt.

A négy évtizedes múltra visszatekintő esemény a Gay Games – amelyen meleg és hetero sportolók egyaránt részt vesznek a világ minden tájáról, hogy a sport, a művészet és a kultúra fesztiválján versenyezzenek – pénteken kezdődött, Hongkong és a mexikói Guadalajara város közös házigazdaként.

A kínai pénzügyi központ új, „csak hazafiakra korlátozódó” politikai rendszerében azonban egyesek hangos ellenállásba ütköztek, amelyet Peking a 2019-es hatalmas és gyakran erőszakos demokráciatüntetéseket követően vezetett be.

Nyolc városi törvényhozó szerdán támogatta a konzervatív csoportok petícióját, amely a játékok eltörlését követeli, azzal vádolva az eseményt, hogy az LMBTQ-jogok mellett érvel és „nyugati ideológiát” terjeszt.

Azt is felvetették, hogy az esemény sértheti az új nemzetbiztonsági törvény azon rendelkezéseit, amelyek tiltják, hogy külföldi hatalmak beavatkozzanak Hongkong kormányzásába.

Sokak szerint azonban a játék túlmutat egy közönséges sporteseményen. A Meleg Játékok szervezői visszavágtak a hongkongi törvényhozók ellenkezésének, és megfogadták, hogy az esemény a befogadás büszke, politikamentes ünnepe lesz.

A szervezők gondosan ügyeltek rá, hogy a legkisebb hihágást se kövessék el, nehogy ez alapja lehessen az esemény törlésének. Eloszlatták azokat az aggodalmakat is, hogy a vádak elriaszthatják a résztvevőket.

A CNN megkérdezte a hongkongi kormányt, hogy milyen támogatást nyújtott a melegolimpiának, és mi a véleményük azokról a törvényhozókról, akik szerint az esemény megsértheti a nemzetbiztonsági szabályokat. Az első kérdésre nem válaszoltak, a másodikra pedig azt mondták, hogy be fogják tartatni a törvényeket. 

Kína nem támogatja a melegeket

A Peking-párti törvényhozók retorikája egy olyan időszakban hangzik el, amikor a kínai LMBTQ-közösség számára a kínai vezető, Hszi Csin-ping egyre inkább beszűkíti a teret. Hongkongban nem engedélyezett az azonos neműek házassága, és nincs olyan törvény, amely tiltaná a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetést.

Hongkong azonban Kína nemzetközi és pénzügyi kapujaként régóta jelentős és élénk LMBTQ-közösséggel rendelkezik.

Az azonos neműek egyenjogúságára vonatkozó több kormányzati korlátozást – köztük a melegházasság tilalmát – sikeresen megtámadták a bíróságon, legutóbb szeptemberben, amikor a város legfelsőbb bírósága arra kötelezte a hatóságokat, hogy dolgozzanak ki valamilyen élettársi kapcsolat alternatíváját az azonos nemű párok számára.

A város azonban a 2019-es tüntetések nyomán is átalakult, mivel Peking egy újonnan bevezetett nemzetbiztonsági törvényt alkalmazva, amely sok másként gondolkodót kriminalizált, keményen fellépett a demokrata párti aktivisták ellen. Bár a törvényt nem kifejezetten az LMBTQ-közösség ellen alkalmazták,

Hongkong számos prominens demokrácia-aktivistája a nagyobb egyenlőség hangos támogatója volt, akiket az átfogó jogszabály alapján vontak felelősségre, vagy a tengerentúlra menekültek.

A nemzetbiztonsági bűncselekményekért akár életfogytiglani börtönbüntetés is kiszabható, és a hatóságok a törvény értelmében kibővítették a vagyonelkobzásra vonatkozó hatásköröket, valamint a letartóztatottak számára sokkal magasabb óvadéki küszöböt állapítottak meg. Peking egy új politikai rendszert is bevezetett Hongkongban, amelynek értelmében mindenkit, aki választott tisztségre vagy kiemelkedő kormányzati pozícióra pályázik, át kell vizsgálni, hogy hazafias-e, és nem jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot.

Eredetileg tavaly lett volna az esemény

Hongkongot eredetileg 2017-ben választották ki egyedüli helyszínnek a 2022-ben megrendezendő eseményre. De egy évvel el kellett halasztani, mert a városban akkoriban szigorú koronavírus-ellenőrzéseket tartottak, amelyek jóval hosszabb ideig voltak érvényben, mint a világ legtöbb helyén.

Ezután Guadalajara került be közös házigazdaként, ami Latin-Amerikában először fordult elő, de ez is hordozott némi ellentmondást, mivel a résztvevők biztonsági aggályokat vetettek fel egy olyan helyszínnel kapcsolatban, ahol a drogkartellek erőszakos fellépései endemikusak. A Reuters szerint egyetlen korábbi melegjátékon sem volt 8000-nél kevesebb résztvevő. Egy héttel az esemény előtt azonban Guadalajarába mindössze 2458 résztvevő regisztrált, Hongkongban pedig mindössze 2381-en.

A melegjátékok finanszírozása főként nemzetközi bankoktól, biztosítótársaságoktól és ügyvédi irodáktól érkezett, amelyek már régóta követelik, hogy a városban nagyobb befogadásra törekedjenek LMBTQ alkalmazottaik számára.

Az eseményeket pedig nagyrészt magánintézményekben tartják, nem pedig Hongkong nyilvános sportlétesítményeiben.

A kormányt egyetlen tisztviselő, Regina Ip képviselte a megnyitó ünnepségen. A hongkongi vezető, John Lee egyik legfőbb tanácsadója és egyben törvényhozó, Ip egyike azon kevés hongkongi politikusoknak, akik hangosan támogatták a játékokat.

Rovatok