Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktort arról kérdezték, tiltakozott-e Putyinnál az orosz tankönyvek miatt

2023. november 6., hétfő 08:30

Tompos Márton, a Momentum Mozgalom parlamenti frakcióvezető-helyettese több kérdést is feltett Orbán Viktornak a Vlagyimir Putyinnal való találkozója miatt, érdemi választ azonban nem kapott. Többek között arra volt kíváncsi, hogy a találkozón Orbán tiltakozott-e az '56-os hősöket lefasisztázó tankönyv ellen, illetve, hogy esett-e szó a háborúban meghalt kárpátaljai magyarokról.

Orbán Viktor néhány hete kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben, az Egy övezet, egy út fórumon. A két vezető egyeztetett a magyar–orosz együttműködésről a gáz- és olajszállítások, valamint a nukleáris energia területén.

A Putyinnal folytatott találkozó előtt Orbán Viktor telefonon tájékoztatta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét a közelgő megbeszéléséről, emellett a kormányfő jelezte azt is, hogy a találkozó nem az ő kezdeményezésére jön létre, de az elől kitérni nem volt lehetséges.

Kemény kérdések valódi válasz nélkül

A Momentum képviselője még a találkozó napján írásbeli kérdésekkel fordult a miniszterelnökhöz az Országgyűlésben. Tompos Márton arra volt kíváncsi, hogy a kormányfő tiltakozott-e az '56-os hősöket lefasisztázó tankönyv ellen. Arról is kérdezte Orbánt, hogy felszólította-e Vlagyimir Putyint – a béke megteremtése érdekében –, hogy vonja ki az orosz katonákat Ukrajna területéről. Végül azt a kérdést tette fel, hogy

esett-e szó a találkozón az orosz agresszió következtében elhunyt kárpátaljai magyarokról.

A válasz nem Orbán Viktortól érkezett. Magyar Levente, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára mindössze annyit válaszolt: „A találkozón kiemelt téma volt a béke és a tűzszünet fontossága.”

Putyin szerint hiba volt '56-ban tankokat küldeni Magyarországra

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Keleti Gazdasági Fórum plenáris ülésén beszélt róla, hogy a Szovjetunió annak idején hibát követett el, és meglátása szerint nem helyes olyan külpolitikai lépéseket tenni, amelyek sértik más népek érdekeit.

Hiba volt

mondta Putyin, amikor arról kérdezték, hogy Oroszországot gyarmatosító hatalomnak tekintik-e, amiért Moszkva 1956-ban Budapestre, 1968-ban pedig Prágába küldött tankokat.

Sok kritikát kapott a találkozó után Orbán Viktor

A találkozó után számos támadás érte Orbánt. A megbeszélés után két nappal a NATO-tagországok nagykövetei és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete is találkozott egymással, állítólag azért, mert egyre nagyobb aggodalommal tölti el őket Magyarország és Oroszország kapcsolata.

Orbán és Putyin kézfogása miatt azészt miniszterelnök is szót emelt, Keresztény Zoltán aktivista pedig szovjet zászlót és egy masnival átkötött cupákot hagyott a Miniszterelnökség előtt, Orbán Viktornak címezve. Ukrán részről   Dmitro Kuleba külügyminiszter reagált a magyar és az orosz vezető találkájára, kifejezve reményét, hogy „Orbán legalább kezet mosott és fertőtlenített, miután kezet fogott Putyinnal”.

Rovatok