Index Vakbarát Hírportál

Ismét szénsavas üdítők miatt kerültek kórházba emberek Horvátországban

2023. november 8., szerda 11:07

Az utóbbi napokban legalább négy ember került kórházba Horvátországban mérgezéses tünetek gyanújával. A betegek azután lettek rosszul, hogy szénsavas üdítőt fogyasztottak. Az ügyben a Coca-Cola által forgalmazott termékek is érintettek.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter szerda reggel megerősítette, hogy továbbra is vizsgálják, mi állhat a mérgezéses esetek mögött, majd nyugalomra intette az embereket, kérve, hogy ne essenek pánikba. 

Három embert egy zágrábi, egy másikat pedig a fiumei kórházban ápolnak. A gyanú szerint a mérgezést a szénsavas üdítők okozták – írja a Jutarnji című horvát portál.

Szombaton egy fiumei kávézóban egy 19 éves fiú lett rosszul, miután szénsavas ásványvizet fogyasztott.  Megállapították, hogy a fiatal súlyos nyelőcső- és gyomorsérülést szenvedett.

A terméket a Coca-Cola horvátországi leányvállalata forgalmazza. A hír megjelenése után közleményt adtak ki, amelyben jelezték, hogy az eset a 330 milliliteres kiszerelésű Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate üveggel kapcsolatos. Megerősítették, hogy nyitottak a hatósági vizsgálatokra. A mintákat egy független, akkreditált laboratóriumba küldték további elemzésre.

A cég horvátországi üzemében részletes belső vizsgálatot folytattak, ahol nem találtak eltérést a gyártási folyamatban – írja az index.hr.

Kedden egy 29 és egy 38 éves férfi is megbetegedett Horvátországban, miután szintén szénsavas üdítőt fogyasztottak.

Egyelőre nem tudják, hogy pontosan milyen italokról volt szó. 

Később kóla miatt tört ki a pánik 

Kedd este a zágrábi egyetem automatájából vásárolt kólát az egyik diák, akit szintén mérgezéses tünetetekkel szállítottak kórházba. A közösségi médiában villámgyorsan kitört a pánik. Többen – meg nem erősített forrásból – azt állították, hogy a Coca-Cola palackozóüzemében vegyszeres mosást végezhettek, így életveszélyes sav kerülhetett bizonyos palackokba.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a rejtélyes megbetegedéseknél valóban hasonlóak voltak a diagnózisok, de az üdítők nem. Felidézte, hogy az első esetnél Römerquelle üvegpalackos ásványvizet, míg Zágrábban egy műanyag palackos kólát fogyasztottak. Emellett további érdekesség, hogy a Römerquelle-t Ausztriában, a Coca-Colát pedig Horvátországban palackozzák.

A tárcavezető hozzátette, hogy jelenleg még nem rendelkeznek olyan bizonyító erejű adatokkal, amelyek alapján figyelmeztethetnék a lakosságot. „Ha valaki kellemetlenül érzi magát bármilyen ital elfogyasztása után, azonnal forduljon a háziorvosához” – tette hozzá.

Rovatok