Index Vakbarát Hírportál

Több millió euróba került a valaha látott legrondább szökőkút

2023. november 10., péntek 16:54

Az osztrák fővárosban a modern bécsi vízrendszer 150 éves fennállásának emlékére épített szökőkút heves kritikát váltott ki „csúfsága” és annak túlzott költségei miatt.

Az 1,8 millió eurós (680 millió forintos) szökőkutat a Michael Ludwig szociáldemokrata polgármester vezette baloldali kormány rendelte meg, és Alexander Van der Bellen elnökkel együtt október 24-én avatták fel − írta meg a Barron's

A szokatlan szökőkutat − amely 33, körben ülő humanoid szobrot ábrázol − a provokatív bécsi művészcsoport, a Gelitin készítette, miután a „vízért mint értékes erőforrásért való közösségi felelősséget” szimbolizáló tervük meggyőzte a zsűrit.

Míg a tisztviselők üdvözölték a szökőkút „rendkívüli, a valóság által inspirált” koncepcióját, amely remekül közvetíti az „összetartozás érzését”, a kritikusok az interneten adtak hangot haragjuknak a szökőkút művészi tulajdonságai miatt.

Az X-en, a korábbi Twitteren a Culture Critic nevű fiók által közzétett bejegyzést, amely a szökőkút kialakítását és az adófizetőknek okozott hatalmas költségeket kifogásolta, azóta több mint 7,6 millióan látták.

Más megdöbbent internetezők

a „legrondább szökőkútként” emlegették a műalkotást, amit valaha láttak,

sőt, egyesek még egy Michelin-emberre emlékeztető figurát is felfedeztek a szobrok között.

A jobboldali Szabadságpárt keményvonalas vezetője, Herbert Kickl a szociáldemokratákat hibáztatta, amiért „rontják” Bécs imázsát azzal, hogy egy „luxus szökőkutat” építenek „ronda... figurákkal”, ami szerinte azt mutatja, hogy a párt „teljesen el van szállva”.

Az AFP hírügynökség megkeresésére eddig sem Bécs városa, sem a művészcsoport nem válaszolt.

Bécs modern vízhálózatát − amely az Alpok zöld erdeiben folyó patakokból származó tiszta vizéről híres − 1873-ban hozták létre az Osztrák-Magyar Monarchia idején, hogy friss vízzel lássa el a várost az olyan betegségek leküzdése érdekében, mint a kolera.

Rovatok