Index Vakbarát Hírportál

Kutyákhoz hasonlította a magyarokat, vizsgálat indult az ukrán exképviselő ellen

2023. november 15., szerda 18:04

Irina Farion korábbi ukrán képviselő neve talán nem olyan ismert a magyar olvasóközönség körében, a kárpátaljai magyarság azonban biztosan megjegyezte a nevét 2018-as kijelentései után, amikor kutyákkal hasonlította össze az Ukrajnában élő magyarokat. Farion nem állt meg itt, több alkalommal is voltak kijelentései, amelyek felborzolták a kedélyeket, most az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) eljárást indított ellene.

2018-ban egyik gondolatának hangot adva írta be a kárpátaljai magyarság köztudatába magát Irina Farion ukránnyelv-tudós, pedagógus, politikai és társadalmi aktivista. Egyik felszólalásán – amelyről videó is készült – „debilnek” nevezte az Ukrajnában élő magyar kisebbséget, és kutyákhoz hasonlította őket.

Farion akkor elmondta, hogy szerinte a kárpátaljai magyaroknak nincs keresnivalójuk Ukrajnában, és úgy látja, hogy az a hét év, melyet a törvény az ukrán nyelv elsajátítására ad, rendkívül hosszú idő.

Hallgassanak ide, amikor elküldünk egy kutyát egy oktatásra, az a kutya egy hónap múlva úgy tér haza, hogy ismeri az »ülj!, állj!, fekszik!« parancsszavakat. Nekik pedig hét év kell ahhoz, hogy megtanulják Sztepan Bandera, Tarasz Sevcsenko és Leszja Ukrajinka nyelvét? Szükségünk van ennyi debilre Ukrajnában? Vegyék az útleveleiket, melyeket Magyarország adott nekik, és menjenek Magyarországra. Miért kellene nekem etetni őket, miért kellene nekem pénzt adni a magyar, román, orosz és lengyel iskolák számára?

– tette fel értetlenkedve a kérdést a pedagógus, aki azóta több alkalommal is kiverte már a biztosítékot az ukrán társadalomban is.

Moszkoviták és menesztés

Nemrég például azzal vádolta az ukrán hadsereget – különösen az Azov-ezredet és a 3. különleges dandárt –, hogy orosz nyelven kommunikálnak. Mint mondta, az ilyen emberek „nem nevezhetők ukránnak”. Később a közösségi oldalán tett közzé üzenetet, melyben kijelentette, hogy „Ukrajnáért harcolni nem érdem, hanem kötelesség”, majd „moszkovitának” nevezte az oroszul beszélő ukrán katonákat.

Kijelentése miatt többtucatnyi diák tiltakozott a Lembergi Politechnikai Egyetem főépülete előtt. Követelésük az volt, hogy az ukrán nyelvi tanszék professzorát, Irina Fariont elbocsássák. A diákok „Az egyetem felelős az ukrán katonák tanárok általi megalázásáért” és „Fariont el a politechnikumból” feliratú plakátokat tartottak a kezükben.

Az egyetem vezetőségének tagjai végül kimentek a hallgatókhoz. November 22-éig az egyetemi munkacsoportnak értékelnie kell a tanárnő viselkedését, valamint az interjúkban és a közösségi oldalakon tett kijelentéseit.

Az ombudsman jelentett, Farion ellen eljárás indult

Dmitro Lubinec ukrán ombudsman végül az illetékes hatóságokhoz fordult, hogy „ellenőrizzék a megadott információkat, és tegyenek megfelelő válaszintézkedéseket”. A hatóságok pedig, úgy tűnik, teszik is a dolgukat, hiszen az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) büntetőeljárást indított, és már több vizsgálatot is elrendelt Irina Farion volt parlamenti képviselő kijelentéseivel és publikációival kapcsolatban.

A vizsgálat szerint a képviselő egyik interjújában kijelentette, hogy kategorikusan elutasítja a fegyveres erők orosz anyanyelvű tagjait, és nem tudja őket ukránoknak nevezni. Ez felháborodást váltott ki az ukrán jogvédők és a társadalom egészének körében.

Emellett a vádlott a közösségi médián közzétett egy posztot, amelyben egy képernyőfotót tett közzé egy ukránbarát, az ideiglenesen megszállt Krímről származó diák üzenetéről, amely tartalmazta a feladó nevét, vezetéknevét és egyéb személyes adatait.

Ez lett az alapja az orosz különleges szolgálatok általi üldözésének.

E tények miatt büntetőeljárás indult Ukrajna büntető törvénykönyvének következő cikkei alapján:

Az SZBU pszichológiai és nyelvészeti vizsgálatot kezdeményezett Irina Farion kijelentéseivel kapcsolatban. Az eljárást megelőző vizsgálat folyamatban van – közölték az ukrán hatóságok.

Rovatok