Index Vakbarát Hírportál

A Vatikán váratlanul megszólalt a szabadkőművességről

2023. november 16., csütörtök 09:26

A katolikus hívek számára tiltott az aktív szabadkőműves tagság – közölte a Vatikán doktrinális hivatala szerdán. Ferenc pápa egy Fülöp-szigeteki püspök aggodalmaira reagált.

A Vatikán megerősítette szerdán, hogy katolikus hívők nem lehetnek szabadkőművesek. A titkos társaság több évszázados múltra tekint vissza. Becslések szerint akár hatmillió taggal is rendelkezhetnek a világon – adta hírül a Reuters hírügynökség. 

A római katolikus egyház régóta ellenségesen tekint a szabadkőművesekre. A vatikáni Hittani Kongregáció szerdán megjelent dokumentumában „összeegyeztethetetlennek” nevezték a katolikus egyház tanításait a titkos társaság alapelveivel. 

Szabadkőműves hívők miatt aggódnak

Az indoklásban felidéztek egy 1983-as nyilatkozatot, amely szerint a római katolikus vallásúaknak tilos aktív szabadkőműves tagságot vállalniuk. A XVI. Benedek pápa által jóváhagyott rendelkezés szerint a tagsággal súlyos bűnt követnek el a katolikus hívők, emellett szentáldozásban sem részesülhetnek.

A Ferenc pápa által ellenjegyzett levélben egy Fülöp-szigeteki püspök kérdésére válaszoltak. Julito Cortes aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyházmegyéjében egyre több szabadkőműves hívő van. 

Mint a Reuters emlékeztetett, a szabadkőműves páholyok főként férfiakból állnak, amelyekhez titkos rituálék és szimbólumok kapcsolódnak.

Egyes Összeesküvés-elméletek szerint időnként ez a mozgalom befolyásolja a világ legfontosabb történéseit. 

Napjainkban az Angol Egyesült Nagypáholy a világ egyik legrégebbi társadalmi és jótékonysági szervezete, amelynek múltja a középkorig nyúlik vissza. A szabadkőművesség leghíresebb tagjai között tartják számon: II. Erzsébet királynőt és férjét, Fülöp herceget, Winston Churchill volt brit miniszterelnököt, Rudyard Kipling és Arthur Conan Doyle írókat. 

Mint írtuk, a magyarországi szabadkőműves-páholyok megalakulása elsősorban Mária Terézia testőríróihoz kötődik, később pedig olyan hírességek is csatlakoztak a páholyokhoz, mint Kazinczy Ferenc, Kármán József, Széchényi Ferenc, Kossuth Lajos, Szabó Ervin, Ady Endre és Rákosi Mátyás.

Rovatok