Index Vakbarát Hírportál

The Economist: Donald Trump 2024-es győzelmébe az egész világ beleremeghet

2023. november 19., vasárnap 17:06

Egy, a lapban megjelent véleménycikk szerint Donald Trump jövő évi esetleges győzelmének globális következményei lehetnek: tovább erősítheti az állami intézmények elleni támadásokat, gazdaságpolitikája kockázatos lehet az amerikai gazdaság számára, és a nemzetközi szövetségek felbomlása révén destabilizálhatja a világpolitikát.

Egy, a The Economist által írt véleménycikk azt fejtegeti, hogy ha Donald Trump 2024-ben mandátumot nyer az amerikai elnökválasztásokon, akkor annak milyen lehetséges hatásai lesznek mind az Egyesült Államokban, mind pedig nemzetközi szinten.

A cikkben megjegyzik, hogy Donald Trump jelen pillanatban uralja a republikánus előválasztásokat, és a felmérések szerint megelőzi Joe Biden elnököt a bizonytalan államokban. 

Szerintük Trump győzelmének valószínűsége nagyjából 50 százalék lehet a 2024-es elnökválasztáson.

Az írás szerint az Egyesült Államokban a demokrácia nagy bajban van, és egy második elnökség alatt Trump megtorlást, gazdasági protekcionizmust és extravagáns üzleteket fog folytatni, valamint a kulcspozíciókat a hozzá hű emberek fogják elfoglalni. Továbbá úgy vélik: aggodalomra adhat okot az olyan intézmények, mint a bíróságok és az igazságügyi minisztérium esetleges károsodása, mivel Trump háborút indíthat azok ellen, akik az útjába állnak.

A The Economist cikke szerint azonban nem csak az Egyesült Államokban lennének következményei Donald Trump győzelmének.

Kína és más országok is örülnének annak, ha az amerikai demokrácia bebizonyítaná működésképtelenségét. Ezenkívül Trump protekcionista ösztönei is elszabadulhatnának gazdasági téren.

A lap emlékeztetett arra, hogy az első elnöki ciklusában a gazdaság a kínai vámok ellenére is virágzott, a második ciklusra vonatkozó tervei viszont még károsabbak lennének: ugyanis egy általános 10 százalékos importvám bevezetését fontolgatja, amely több mint háromszorosa a jelenlegi szintnek. 

Az írás végezetül arra figyelmeztet, hogy Trump győzelmének olyan globális következményei is lehetnek, mint az ukrajnai konfliktus fokozódása, a nukleáris fegyverek esetleges elterjedése Ázsiában és az éghajlatváltozással kapcsolatos erőfeszítésekre gyakorolt negatív hatások. 

Összességében a The Economist úgy véli, hogy a 2024-es amerikai elnökválasztás döntő jelentőségű lesz, és a világ további sorsa néhány kulcsfontosságú állam döntésén fog múlni. 

Rovatok