Index Vakbarát Hírportál

Szorul a hurok a Hamász nyaka körül, de Izrael veszteségei is nőnek

2023. december 24., vasárnap 19:14

„A hét végén már 13 izraeli katona esett el a Gázai övezetben a térséget irányító Hamász iszlamista terrorszervezettel folytatott háborúban” – jelentette be Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője.

A szóvivő tájékoztatása szerint szombaton nyolc, pénteken és szombaton összesen tizenhárom katona esett el a harcokban, hatan pedig súlyosan megsebesültek.

Harcosaink bátran küzdenek az ellenséggel vívott csatákban, haderőink között is vannak áldozatok. Azt kell mondanunk, hogy ez a háború része, ez egy nehéz háború egy kegyetlen ellenség ellen, egy elhúzódó és nehéz hadművelet, amely még el fog tartani egy ideig

– mondta Hagari. Az IDF bejelentette azt is, hogy elfogtak egy, libanoni területről Izraelbe érkezett lövedéket Galileában. A libanoni belövések miatt Észak-Izraelben lezártak 12 utat a forgalom elől, valamint lezárták a határ négy kilométeres körzetében fekvő településeket.

Újabb tűzszünet jöhet? 

A Haaretz honlapján megjelent, palesztin és Hamász-forrásokra támaszkodó jelentés szerint Egyiptom kéthetes fegyverszünetet ajánlott a Hamásznak cserébe 40 izraeli túsz szabadon bocsátásáért egy három szakaszból álló tűzszünet keretében.

Azt indítványozták a Kairóban tartózkodó Hamász-küldöttségnek, hogy először két hétre szüntessék be a harcokat 40 izraeli túsz, - nők, gyerekek és felnőttek, többségében betegek - elengedéséért, cserébe 120 palesztin fogoly szabadon bocsátásáért és nagy mennyiségben humanitárius segélyek, üzemanyag és gáz bejuttatásáért a Gázai övezetbe.

A második szakaszban új kormány alakulna a humanitárius segítségnyújtás és a sáv újjáépítésének felügyeletére, és a választások előkészítésére. Ezt követően tárgyalásokat folytatnának Izraellel egy átfogó tűzszünetről, amelyben hazamehetne az összes izraeli túsz nagyszámú fogolyért cserébe, ésIzrael kivonná erőit az övezetből.

Választások Izraelben

Izraelben január végére önkormányzati választásokat írtak ki, melyeket a háború miatt október végéről halasztottak el. A hadsereg jelentése szerint közel négyezer tartalékos indul a helyi választásokon, közülük hetvenen a polgármesteri vagy a  helyi regionális tanács vezetői székéért, száztizenöten pedig testületi tagságért versengenek.

Az IDF bejelentette, hogy a hadműveleti igények és a háborús helyzet függvényében felszabadítják őket szolgálatuk alól, hogy élhessenek választójogukkal és megválaszthassák őket, de vannak köztük, akiket fontosságuk miatt nem tudnak leszerelni a választások idejére.

Mose Arbel belügyminiszter kérésére a kormány vasárnap ismét dönt a helyi önkormányzati választások időpontjáról, az esetleges újabb halasztásról a hadsereg részletes álláspontjának ismeretében.

Az "Irányváltás" nevű tiltakozó mozgalom aktivistái elbarikádozták magukat vasárnap reggel egy olyan jeruzsálemi kormányépület bejáratánál, amely a Negev, Galilea és a Nemzeti Ellenállóképesség Minisztériumának, a Munkaügyi Minisztériumnak, a Társadalmi Egyenlőségi Minisztériumnak és a Regionális Együttműködés Minisztériumának ad otthont. Ezzel tiltakoznak a szerintük „felesleges minisztériumok” ellen. Beszámolók szerint az aktivisták a miniszterek képeivel ellátott bankjegyeket dobálnak a levegőbe, és azt kiabálják: „Mit tettél értünk október 7. óta?”.

Izrael romba döntötte a terrorszervezet főhadiszállását

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az IDF harci mérnöki alakulata, a Jahalom különleges műveleti egységgel és a 401. dandár hadműveleti egységének katonáival együtt semmisítette meg a titkos föld alatti alagúthálózatot, amelyet még szerdán foglaltak el az izraeli erők – közölte az Izraeli Védelmi Erők.

A Hamász gázai vezetőinek főhadiszállását vontuk ellenőrzés alá, amikor ez kiderült, megsemmisítettük a létesítményt, ahol a Hamász magas rangú tisztviselőinek lakásai és irodái voltak

– tette hozzá az IDF. Az alagútrendszer Gáza város központi része alatt volt. Beni Aharon ezredes megjegyezte, hogy az alagutakat a civilektől elvett felszerelések tárolására használták, amelyek lehetővé tették a Hamász vezetőinek, hogy hosszabb időre is ott húzzák meg magukat. Az alagutat szándékosan alakították ki olyan területen, amely lakóövezetek között helyezkedik el, az alagút felett főiskola, szálloda és ruhabolt is található.

Rovatok