Index Vakbarát Hírportál

Folytatódnak a tüntetések Belgrádban, a miniszterelnök megköszönte az orosz titkosszolgálat segítségét

2023. december 25., hétfő 14:27

Az állításuk szerint a december 17-i választásokon elkövetett csalások miatti rendezett tüntetéseken részt vevő diákok és fiatalok egy csoportja hatórás közlekedési blokádot hirdetett meg hétfőre Belgrád két helyszínén.

A tüntetés résztvevői délelőtt 11 órakor a Bircaninova utcában kezdtek gyülekezni az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium előtt, amelytől azt kérik, hogy könnyítse meg a választói lista ellenőrzését – számol be az Index.hr.

Ez a tiltakozás egy órán át tartott, mivel időt adtak a minisztériumnak, hogy válaszoljon a követeléseikre, utána pedig két utat kívánnak lezárni. A pontos helyszíneket biztonsági okokból nem árulták el. 

Az útlezárás, mint bejelentették, 12 órakor kezdődik és 18 óráig tart, de a lezárások hosszabbak is lehetnek, ha nem teljesítik követeléseiket. A Szerbia az erőszak ellen koalíció újabb tüntetést hirdetett meg ma (hétfő) 18 órára.

A Bircaninova utca blokádja mellett a diákok és más polgárok a Knez Milosa utcát is blokkolni kezdték. 

A tiltakozó diákok a sípok, transzparensek és vuvuzelák mellett olyan politikusok nyomtatott „személyi igazolványait” is magukkal vitték, mint például Ana Brnabic miniszterelnök és Aleksandar Vucsics szerb elnök, Vladimir Dukanovics, a Szerb Haladó Párt funkcionáriusa, Aleksandar Vulin, a Szocialista Mozgalom elnöke és Vladimir Orlics, a képviselőház elnöke.

Ezekre ráírják egyes politikusok leghíresebb botrányait és korrupciós ügyeit is.

A Knez Milosa utca blokádja folyamatban van, néhány diák pokrócokat terített szét, és az úttesten ülve tanulnak vagy fociznak.

A diákok most döntöttek egy másik fontos belgrádi utca – a Nemanjina – lezárásáról. A helyszínen bejelentették, hogy az Ulica kneza Milosa és a Nemanjina kereszteződéséhez vonulnak. Itt található a szerb kormány épülete.

„Arra kérjük a rendőrséget, hogy szabályozza a forgalmat” – mondták a diákok megafonon keresztül a rendőröknek.

Ivan Bjelic és Nikola Ristic aktivisták, a mai belgrádi tüntetés szervezői felszólították a közintézmények alkalmazottait, hogy csatlakozzanak a blokádhoz.

Elmondták, hogy a közintézmények alkalmazottai délután 3 óráig dolgoznak, és hogy „minden becsületes és tisztességes ember csatlakozzon a tiltakozáshoz”.

Hozzátették, hogy továbbra is blokkolni fogják a Knez Milosa és Nemanjina utcák kereszteződését, ahol a szerb kormány épülete található.

Bejelentették azt is, hogy újabb kérvényt küldenek a helyi önkormányzatoknak, hogy betekinthessenek a választói névjegyzékekbe. 

Az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium, amelytől a diákok a választói névjegyzékhez való hozzáférést követelik, korábban közölte: „világosan és egyértelműen rámutat”, hogy az egységes választói névjegyzék „az egyik legfrissebb nyilvántartás” Szerbiában, és hogy soha nem volt még ilyen megbízható, valamint hogy az úgynevezett „fantomszavazók” létezéséről szóló állítások teljesen valótlanok.

Bocan Harcsenko, Oroszország szerbiai nagykövete az Russia 24 televíziónak elmondta, Aleksandar Vucsics szerb elnök arról tájékoztatta őt, hogy a tegnapi belgrádi zavargások mögött a Nyugat áll.

Az ellenzék kezdett tüntetésekbe, amelyeket kívülről támogattak. Vucsics beszélt erről, nem mehetek bele a részletekbe, mert ez bizalmas információ. De megdönthetetlen bizonyítékai vannak arra, hogy a zavargásokra való felbujtás a Nyugatról jött

– mondta Harcsenko.

A tegnapi tüntetés során a késő esti órákban egy sétáló férfit filmeztek le az elnökség teraszán, akiről az összegyűlt polgárok úgy vélték, hogy Aleksandar Vucsics elnök az. Ma az elnök megerősítette, hogy valóban ő volt az.

Időről időre úgy látom, nemcsak a politikai ellenfeleink, hanem kívülről jövő mentoraik is azt gondolják, hogy ebben az országban mindenki idióta

– mondta Vucsics az Instagramon közzétett videómegszólalásában, megerősítve, hogy a szerb elnökség épületének teraszán volt : „Én vagyok az, aki a teraszon volt. Az elnökség épületében, a munkahelyemen voltam, és egyáltalán nem féltem tőletek. És nem hagyom, hogy tönkretegyétek Szerbiát”.

Radomir Lazovic a Zöld Baloldali Front politikusa megjelent a tüntetésen, hogy támogassa a diákokat. Szerinte fontos támogatni minden olyan erőfeszítést, amely arra irányul, hogy a szerb társadalom visszatérjen a demokráciához.

Ivica Ivkovic, a rendőrség igazgatóságának vezetője azzal vádolta a Szerbia az erőszak ellen koalíciót, hogy vasárnap este zavargásokat okozott a belgrádi városi közgyűlés előtt.

Mivel Belgrádban a mai napra tüntetéseket hirdettek, Ivkovic felszólította és figyelmeztette a Szerbia az erőszak ellen képviselőit, hogy „tartózkodjanak minden erőszakos cselekménytől, különösen az állami intézmények és a rendőrség tagjai elleni támadásoktól”.

Az erőszakot, valamint az utak és hidak blokádját nem tűrjük el. A rendőrség mindent megtesz, őrizetbe veszi és felelősségre vonja mindazokat, akik zavargásokat okoznak

– mondta a rendőrségi igazgatóság vezetője.

Vucsics is megszólalt

A tüntetés egyik szervezője, Pavle Cicvaric az N1 televíziónak elmondta, hogy ez a tiltakozás egyfajta figyelmeztetés a hatóságok számára. Közölte, nincs információja arról, hogy a rendőrség várta-e az Újvidékről Belgrádba érkező diákokat a Prokop állomáson, de a tegnap (vasárnap) esti tüntetésen komoly erőszakot alkalmaztak a diákokkal és a polgárokkal szemben.

Mindenki látta, hogy közel három órán keresztül brutálisan támadták a rendőröket és a köztulajdont. Mindenki látta, de ők folytatni akarják a történetet. Nem bújtam el, nem menekültem el. Mindig a népemmel leszek. Éljen Szerbia!

– mondta videó üzenetében Aleksandar Vucsics szerb elnök.

Srdan Milivojevic, a Szerbia az erőszak ellen koalíció képviselőjelöltje kijelentette, hogy Aleksandar Vucsics rezsimje hatalma megtartása érdekében rendőri brutalitáshoz folyamodott.

Milivojevic a belgrádi Régi Palota előtt történt rendőri beavatkozást kommentálva a Beta ügynökségnek azt mondta, hogy nincs olyan dolog Szerbiában, amihez Vucsics ne folyamodott volna a hatalomban maradás érdekében, és hogy a zavargásokat – mint mondta – a szerb kormány toborzóközpontjának huligánjai okozták.

A miniszterelnök köszönetet mondott az orosz titkosszolgálatnak

Ana Brnabic, Szerbia ügyvezető miniszterelnöke a Hit-Tweet műsorának vendége volt, és megköszönte az orosz biztonsági szolgálatoknak, hogy vasárnap tájékoztatták a kormányt arról, amit

Belgrádban egyes nyugati szolgálatok irányításával előkészítettek.

Brnabic vasárnap este a Pink TV-ben emlékeztetett: már a választások előtt figyelmeztetett arra, hogy az ellenzék egy része megpróbálja majd vitatni a választási eredményeket, és erőszakos eszközökkel átvenni a hatalmat Szerbiában, ami szerinte a belgrádi városi közgyűlés elleni támadásban csúcsosodott ki.

Megköszönte az orosz biztonsági szolgálatoknak, hogy megosztották ezt az információt szerb kollégáikkal.

Ez valószínűleg nem lesz népszerű Nyugaton, de ma este különösen fontosnak érzem, hogy kiálljak Szerbia mellett, és köszönetet mondjak az orosz biztonsági szolgálatoknak, amelyek rendelkeztek ezzel az információval, és megosztották velünk

– mondta Brnabic.

A szerb képviselőház választási kampányt felügyelő bizottsága szerint a választások minden szinten szabályosak voltak.

A képviselőház választási kampányát felügyelő bizottság ma többségi szavazással elutasította Slobodan Prvanovic ellenzéki képviselő javaslatát, hogy a december 17-i előrehozott parlamenti, tartományi és helyhatósági választásokat szabálytalannak minősítsék.

(Borítókép: Az ellenzéki Szerbia az erőszak ellen koalíció (SPN) támogatói a városháza előtt tüntetnek Belgrádban, Szerbiában 2023. december 24-én. Fotó: Marko Djurica / Reuters)

Rovatok