Index Vakbarát Hírportál

Nyomoznak a Trumpot a választásokból kizáró bírókat ért fenyegetések miatt

2023. december 27., szerda 13:05

Az FBI együttműködik a coloradói bűnüldöző hatóságokkal az állam legfelsőbb bíróságának bírái elleni fenyegetések miatt, akik a múlt héten úgy döntöttek, hogy Donald Trumpot ki kell zárni az állam 2024-es előválasztásáról.

„Az FBI tisztában van a helyzettel, és együttműködik a helyi bűnüldöző szervekkel” – közölte Vikki Migoya szóvivője a CNN-nek eljuttatott közleményében. „Nagyon komolyan veszünk minden olyan fenyegetést vagy erőszakos cselekményt, amelyet olyan személy követ el, aki szélsőséges nézetekkel indokolja tetteit, függetlenül a motivációtól”.

A coloradói igazságügyi hivatal szóvivője nem kívánta kommentálni a bírákat ért fenyegetésekről szóló jelentéseket. Gary Cutler, a Coloradói Állami Rendőrség szóvivője azt mondta, hogy a bírák elleni fenyegetésekkel a helyi hatóságok foglalkoznak majd.

A denveri rendőrség (DPD) közölte, hogy a rendfenntartó erők csütörtök este kiszálltak egy bíró lakóhelyére „egy valótlannak tűnő bejelentés miatt”.

Minden tisztázódott, és folytatjuk a vizsgálatot. Biztonsági és adatvédelmi megfontolások, valamint a folyamatban lévő nyomozás miatt jelenleg nem tudunk további információkkal szolgálni

– áll a DPD közleményében.

Homályosak a fenyegetések

A szövetségi nyomozók mellett az állami és helyi bűnüldöző szervek tisztviselői és nem kormányzati kutatócsoportok is figyelemmel kísérik a szélsőséges online fórumokon megjelenő közléseket, hátha azok a tisztviselők elleni konkrét fenyegetésekbe torkollanak.

Az egyik párton kívüli kutatószervezet által az amerikai bűnüldöző szervek számára készített, a CNN birtokába került, az online csevegésről szóló elemzés szerint az ilyen fórumokon gyakran jelent meg annak a négy coloradói legfelsőbb bírósági bírónak a neve, akik Trump kizárásáról döntöttek, és a hozzászólók azt kérik, hogy osszák meg a bírák személyes adatait.

Bár a vizsgálat nem talált konkrét fenyegetéseket, azt állapították meg, hogy „továbbra is fennáll, hogy valaki erőszakot követ el a döntés miatt”.  

Egy szélsőjobboldali, Trump-párti honlap egyik felhasználója azt írta:

Minden taláros patkánynak lógnia kell

– nyilvánvalóan a coloradói bírákra utalva.

A bejegyzések mintája egyértelmű: homályosan hívnak fel polgárháborúra és erőszakos megfogalmazásokat használnak, de nem igazán tartalmaznak konkrét fenyegetéseket.  

A múlt héten a coloradói legfelsőbb bíróság egy példátlan döntésében 4-3 arányban kimondta, hogy Trump az alkotmány 14-ik kiegészítésének értelmében nem lehet elnökjelölt, és ezért nem szerepelhet az állam szavazólapján a március 5-re tervezett republikánus előválasztáson. Az ítéletet január 4-ig felfüggesztik, ugyanis Trump a szövetségi legfelsőbb bírósághoz fellebbez.

Rovatok