Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump óriási fölénnyel győzött az amerikai elnökválasztás első próbáján

2024. január 16., kedd 06:23

A végleges adatok még nem érkeztek meg, de már biztos, hogy Donald Trump nyerte az előválasztást Iowa államban. A győzelmet már hónapokkal a szavazás előtt megjósolták számára, ugyanis nagy támogatottságnak örvend az államban. A második helyet végül Ron DeSantis zsebelte be, a harmadik helyen pedig Nikki Haley zárt.

Elsöprő győzelmet aratott Iowa államban Donald Trump az elnöki előválasztáson. A szavazáson valamivel több mint 100 ezer fő vett részt, 

és a korábbi elnök (kedd reggeli eredmények szerint) több mint 30 ezer szavazattal kapott többet a második helyezett Ron DeSantisnál.

Őt Nikki Haley követi a sorban, akinek visszalépését jósolják az elemzők, bár Haley ennek eddig semmi jelét nem mutatta, hova tovább még gratulált is Trump elnöknek, aki korábban nem túl elegáns módszerrel próbálta kiejteni őt a választásokból. A dobogóról lemaradó Vivek Ramaswamyt annyira rosszul érintette a negyedik helye, hogy vissza is lépett kampányából, és közölte: hamarosan Trump oldalán tér vissza a versenybe – írja a BBC.

A hétfő este lezajlott előválasztáson Donald Trump minden korosztályt maga mellé állított Iowa államban, a legfiatalabbaktól a legidősebbekig meggyőzte a férfiakat és a nőket a Make America Great Again című kampányszövegével. 

a győzelem AZÉRT IS NEVEZHETŐ ELSÖPRŐNEK, mert trump most még azokat a fehér evangelikalista és konzervatív szavazókat is meggyőzte, akik 2016-ban még nem rá szavaztak Iowában. 

Trump három éve fejezte be első elnöki ciklusát, és a 2020-as választási eredmény megkérdőjelezésére irányuló kampánya a január 6-i capitoliumi zavargásban csúcsosodott ki.  Most, mint az iowai jelöltek győztese, megtette az első jelentős lépést afelé, hogy a Republikánus Párt elnökjelöltje legyen a novemberi elnökválasztáson.

Rovatok