Index Vakbarát Hírportál

A húszik szabad áthaladást ígérnek a Vörös-tengeren minden hajónak, amely nem áll kapcsolatban Izraellel

2024. január 19., péntek 11:10

Szabad áthaladást biztosít a kínai és orosz hajók, valamint minden, Izraellel kapcsolatokat nem ápoló hajó számára a Vörös-tengeren a jemeni húszi mozgalom – jelentette ki a húszik egyik vezetője az Izvesztyija című orosz lapnak adott, pénteken megjelent interjúban.

Mohammed al-Buhejti, a húszi lázadókat tömörítő Anszar al-Allah iszlamista mozgalom politikai bizottságának tagja leszögezte, a Vörös-tenger jemeni partvidékéhez közeli vizeken áthaladó hajók teljes biztonságban vannak mindaddig, amíg „nem tartanak fenn kapcsolatokat bizonyos országokkal, elsősorban Izraellel”. (Megjegyzendő, hogy a húszik rendszeresen arra hivatkoznak, hogy Izraelhez köthető hajókra csapnak le, de valójában nemcsak izraeli hajók ellen hajtottak végre csapásokat az utóbbi hetekben.)

Al-Buhejti most azt mondta: a húszik célja hogy gazdaságilag gyengítsék Izraelt annak érdekében, hogy felhagyjon a Gázai övezetben indított háborújával. A tisztviselő kitért az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által a húszik ellen az utóbbi napokban intézett támadásokra is, és leszögezte, innentől kezdve a két ország egyetlen hajója sincs biztonságban a Vörös-tenger vizein.

Az ár, amit az agresszorok fizetnek, magasabb lesz annál, mint amit Jemen fizet

– fogalmazott.

Kiemelte azonban, hogy minden más hajó esetében a húszik készek biztosítani az áthaladást, „mert a szabad hajózás Jemen számára is nagyon fontos”. Buhejti kitért a november 19-én a lázadók által elfoglalt, egy izraeli iparmágnáshoz köthető, Galaxy Leader nevű teherhajóra is, melynek legénységét a húszik elfogták. Azt mondta, a legénység fogságban lévő 25 tagja jól van.

Mindeközben Mao Ning kínai külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, Pekingnek nincs tudomása arról, hogy a húszik kivételt tesznek a Vörös-tengeren áthaladó orosz és kínai hajókkal. Hangsúlyozta, a Vörös-tenger az áruk és energiaforrások nemzetközi kereskedelmének fontos útvonala, és a globális szállítási láncok zavartalanságának biztosítására szólított fel.

A húszi támadások miatt egyre több nagy hajózási társaság döntött alternatív útvonalak mellett. A lázadók hetek óta tartó vörös-tengeri támadásainak megállítására az amerikai és a brit erők csapásokat mértek a húszik katonai infrastruktúrájára.

A lázadók válaszul bejelentették, hogy minden amerikai és brit hajót meg fognak támadni.

A Nemzetközi Hajózási Kamara (ICS) adatai szerint a világkereskedelem 12 százaléka a Vörös-tengeren keresztül zajlik. Az útvonal hiányában a hajóknak a Dél-afrikai Köztársasághoz tartozó Jóreménység foka felé kell kerülniük, ami körülbelül két héttel megnöveli útjuk időtartamát.

Rovatok