Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter szerint mocskos vádakkal illették a munkatársait

2024. január 21., vasárnap 14:14

„Gazdasági eredményekért sem könnyű dolgozni, de emberéletekért meg aztán teljesen más dimenzió” – mondta Szijjártó Péter Jeruzsálemben azoknak a külügyminisztériumi munkatársainak, akik a magyar túszok hazajutásán dolgoznak. Egy kellemetlen élményt is felidézett, amelyből végül per lett.

A külgazdasági és külügyminiszter egy videót osztott meg a Facebook-oldalán a vasárnapi, rendkívüli jeruzsálemi „állománygyűlésről”, ahol elismerő oklevelet adott át ottani kollégáinak, és megköszönte az elmúlt 103 napnyi szolgálatukat.

Szijjártó Péter még szerdán közölte, hogy a Közel-Keletre utazik, hogy Jeruzsálemben találkozzon az izraeli kormány több tagjával, köztük új és régi kollégájával, Jiszrael Katzcal és Eli Cohennel, akikkel áttekintik a kialakult helyzetet és annak lehetséges jövőbeni alakulását. Az út előtt elmondta, dolgoznak az utolsó magyar túsz kiszabadításán is. 

A kollégáihoz rövid beszédet is intézett, megemlítve, hogy „még a csillagos ötös sem a megfelelő kifejezés” ahhoz, hogy leírja, milyen erőfeszítéseket tettek a munkatársai Izraelben a bajba jutott magyarokért, mint mondta, még nemzetközi összehasonlításban is az elsők. Kiemelte, hogy 557 embert hoztak ki az országból levegőben, földön, vízen.

„Vannak, akik mindenben a politikai hasznot keresik”

Kitért azonban egy számára kellemetlen momentumra is, mégpedig egy, a HVG-n megjelent cikkre, amelyben a lap egy Izraelből kimenekített olvasója azt állította, hogy csupán néhány szerencsés fordulatnak köszönheti, hogy családjával együtt kijutott Izraelből, ahol nyaralni volt a feleségével és gyerekükkel egy ismerősüknél.

Vannak, akik ebben az esetben is a politikai hasznot keresik, akik hazudoznak

– utalt a lap újságíróira, akik szerinte „mocskos vádakkal illették” azokat, akiknek köszönhetően a saját életüket menteni tudták.

Azt is elmondta kollégáinak, hogy a HVG cikke miatt életében először sajtó-helyreigazítási pert volt kénytelen indíttatni. 

Rovatok