Index Vakbarát Hírportál

Ezt kérte Szijjártó Péter ukrán kollégájától

2024. január 29., hétfő 14:10

Szijjártó Péter külügyminiszter a kárpátaljai magyarok jogainak visszaállítását kérte a magyar–ukrán találkozón, Ungváron.

„Szeretném már itt az elején gyorsan leszögezni, hogy Magyarország kormánya soha nem kért semmi olyan jogot a kárpátaljai magyarság számára, amely 2015 előtt ne létezett volna. Tehát én most olyan kéréseket fogok itt előterjeszteni, amelyek teljesítése esetén visszatérnék a 2015-ös jogokhoz” – ezzel a felütéssel indította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar–ukrán találkozót. Eddig ez az egyetlen részlet, amely a tárgyalásról kiszivárgott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ungváron találkozott ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával. A magyar–ukrán külügyminiszteri találkozó időpontja még január első felében vált véglegessé.

A magyar külügyminiszter akkor arról beszélt, hogy telefonon egyeztetett a találkozón szintén részt vevő Andrij Jermákkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével, a két ország közötti kapcsolatok legfontosabb kérdéseiről, és ez az egyeztetés az ungvári személyes találkozó előkészítésének jegyében telt.

Rovatok