Index Vakbarát Hírportál

Elfogadta a pozsonyi törvényszék a vitatott igazságügyi reformot

2024. február 8., csütörtök 21:46

Hiába tüntettek a törvénykönyv módosítása ellen, hiába ellenzi a köztársasági elnök is, a pozsonyi törvényhozás csütörtökön este mégis megszavazta a szlovák büntető törvénykönyv módosítását. Ezzel megszüntetik a néhány éve létrejött különleges ügyészséget (ÚSP) és pár büntetési tételt csökkentenek is.

Több napon át tartó heves vitát követően, a várakozásoknak megfelelően jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás csütörtökön este a szlovák büntető törvénykönyv módosítását. Az ellenzék bojkottálta a szavazást a javaslatról, amelynek része az úgynevezett különleges ügyészség (ÚSP) megszüntetése és néhány büntetési tétel csökkentése is – írta meg az MTI.

A büntető törvénykönyv módosítását még tavaly decemberben hagyta jóvá a pozsonyi kormány arra hivatkozva, hogy a büntető törvények egyes tételeit „emberségesebbé” kell tenni, az ÚSP-t pedig meg kell szüntetni. Utóbbit azzal indokolták, hogy a csak néhány éve létrehozott intézmény kilóg a szlovákiai ügyészségek rendszeréből, valamint azzal is, hogy ki kell vonni a vádhatóságot a politikai befolyásolás lehetősége alól.

Tüntettek is a módosítás ellen

Ez utóbbival kapcsolatban azt állítják a bírálatok megfogalmazói, hogy az különleges ügyészséget a tavaly szeptemberi előrehozott választásokig kormányzó liberálisok a jelenlegi kormánypártok politikai ellehetetlenítésére használták fel.

Az ÚSP-t több részről is számos bírálat érte, több intézkedését az alkotmánybíróság is felülbírálta.

A büntető törvénykönyv módosításának folyamatát kormányellenes tüntetések sora kísérte számos városban. Az igazságügyi reformot és annak jóváhagyási folyamatát többször bírálta Zuzana Caputová államfő, aki köztársasági elnökké választását megelőzően a jelenlegi legnagyobb parlamenti ellenzéki párt, a liberális Progresszív Szlovákia (PS) egyik vezetői tisztét töltötte be.

A reformot bírálta az Egyesült Államok pozsonyi nagykövetsége, valamint néhány hete egy állásfoglalásban az Európai Parlament (EP) is: utóbbi szerint a reformjavaslat 

aggodalomra ad okot a jogállamiság szlovákiai helyzetére vonatkozóan.

Ez utóbbi állásfoglalásra reagálva a szlovák külügyminisztérium határozottan elutasította, hogy az EP beleavatkozzon a szlovákiai belpolitikai történésekbe.

A vita

A reform parlamenti vitája során az ellenzéki pártok több tucat módosító javaslatot nyújtottak be, és különböző obstrukciós fogásokkal is hosszabbították a vitát. Az ellenzék érvelésében jórészt arra hivatkozott, hogy szerintük a büntető törvénykönyv változtatásai a bűnelkövetők érdekeit védik. A módosítást előterjesztő igazságügyi tárca vezetője ezt demagógiának nevezte, és arra mutatott rá, hogy a változtatások az emberek alkotmányos és alapvető emberi jogai védelmének erősítését szolgálják, amire azért van szükség, mivel az előző kormányzati időszakban „politikai célok mentén visszaéltek a büntetőjoggal”.

Kormányzati politikusok többször is hangot adtak azon véleményüknek, hogy az ellenzéki pártok csupán hangulatkeltésre és a tavaszi köztársasági elnöki, valamint európai parlamenti választásokat megelőző kampányukra használják fel a reform körüli vitát.

Rovatok