Index Vakbarát Hírportál

A holokausztról és a feketék történelméről sem lehet csak úgy beszámolni Floridában

2024. február 15., csütörtök 18:12

Miami-Dade megye iskolai tisztviselői újragondolnák a vitatott döntést, amely szerint a diákoknak szülői jóváhagyást kell kérniük, mielőtt olyan témákban, mint az afroamerikai történelem vagy a holokauszt, vendégelőadókat hallgatnak meg.

A Miami-Dade megyei állami iskolák hónapok óta arra kötelezik az osztályokat egy a közelmúltban elfogadott floridai szülői jogokra vonatkozó törvény miatt, hogy töltessenek ki  szülői beleegyező nyilatkozatot, mielőtt bármilyen vendégelőadó a diákokhoz szólna. Az elmúlt hetekben azonban az új irányelv a szülők és az állami oktatási biztos heves kritikáival szembesült, mivel azokra az iskolákba látogató vendégekre is alkalmazták, akik a fekete történelemmel és a holokauszttal kapcsolatos tapasztalataikat osztották volna meg – írja a Politico

A Miami-Dade-i helyzet nem az egyetlen a Ron DeSantis kormányzó által szorgalmazott politikák félresikerült alkalmazásában, több iskolai körzetben is tettek már lépéseket, hogy engedélyezési lapokat írjanak elő bizonyos tevékenységekhez. Tájékoztatniuk kell a szülőket arról, mi történik a kirándulások, a tanórán kívüli tevékenységek és a kiegészítő programok alkalmával.

Nem mindenkinek ment át, mire való a törvény

Az iskolatanács keddi ülésén arról beszélt Jose Dotres szuperintendens, hogy igyekeznek csak akkor használni az engedélykérő lapokat, ha feltétlenül szükség van azokra és ezek között nem szerepel az afroamerikai történelemmel, a spanyolajkú örökséggel vagy a holokauszttal kapcsolatos ismeretterjesztés. Folyamatosan biztosítják a tisztánlátáshoz szükséges előadásokat. 

Az irányelv, annak ellenére, hogy már tavaly november óta érvényben van, azután keltette fel a figyelmet, hogy a Coral Way K-8 nevű iskolában a szülők engedélyt kértek arra, hogy gyermekeik részt vehessenek egy afroamerikaiakról szóló könyv felolvasásán. 

Egy másik esetben pedig a Palmetto középiskola diákjainak aláírt szülői jóváhagyásra volt szükségük ahhoz, hogy egy holokauszt-túlélőtől hallhassanak előadást.

Így könnyen előfordulhat, hogy diákok lemaradnak bizonyos oktatási lehetőségekről pusztán amiatt, mert elfelejtik kitöltetni a szüleikkel a nyomtatványt. Ráadásul egy iskolai ülésen az is felvetődött problémaként, hogy a módszer azt üzenheti, hogy az iskolák nem tanítanának rendszeresen a feketék történelméről és a holokausztról, ami pedig kötelező.

Nem szándékolt, abszurd következmény

Ben Gibson, az állami oktatási tanács elnöke levelet küldött a Coral Way K-8 iskolának, amelyben arra kérte az iskola vezetőit, hogy frissítsék a szabályzatukat és ne kérjenek engedélyt a szülőktől olyan esetekben, amikor a diák egyszerűen csak az állami törvények által előírt tantárgyak tanulásában vesz részt a helyszínen. Gibson állítja, más iskolák nem ez a szabály olvasata, és e kivételes esetekben durva félreértelmezésekről van szó. 

A demokraták azt állítják, hogy a miami-i bukás a legújabb tünete a DeSantis által vezetett floridai woke-elleni háborúnak, mivel a republikánusok a faji, nemi és szexuális hovatartozással kapcsolatos órák korlátozását szorgalmazzák.

Fentrice Driskell, a képviselőház kisebbségi vezetője, egy tampai demokrata azt mondja, hogy az engedélykérési eljárás „a legjobb esetben nevetséges, a legrosszabb esetben pedig aljas”. 

Ez egy újabb esete annak, hogy a nem szándékolt következmények abszurd eredményekhez vezetnek

– posztolta Driskell szerdán a közösségi médiában.

Rovatok