Index Vakbarát Hírportál

Havasi Bertalan megerősítette a svéd miniszterelnök budapesti látogatását

2024. február 19., hétfő 20:24

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfő délután bejelentette, hogy hamarosan Budapestre érkezik. Az Index arról kérdezte a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkárt, hogy mikorra várható Orbán Viktor és a svéd kormányfő találkozása.

Mint ismert, Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfő délután Varsóban bejelentette, hogy hamarosan Budapestre érkezik. Arról is beszélt, hogy az elmúlt hetekben többször egyeztetett Orbán Viktorral.

„Úgy tűnik nekem, erős az akarat Svédország NATO-csatlakozási folyamatának véglegesítésére. Már most várom a tervezett találkozót, hogy a véglegesítés megtörténjen” – tette hozzá Ulf Kristersson.

A svéd miniszterelnök magyarországi látogatásával kapcsolatban az Index arról kérdezte a Miniszterelnöki Sajtóirodát, hogy valóban érkezik-e, és hogy pontosan mikorra várható Ulf Kristersson Budapestre.

Igen, készülünk a svéd miniszterelnök budapesti munkalátogatására, azt reméljük, rövidesen be is tudjuk jelenteni ennek időpontját

– közölte lapunkkal Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Svédország a NATO-csatlakozás küszöbén

Svédország hamarosan a NATO teljes jogú tagja lesz: Orbán Viktor már a szombati évértékelőjén arról beszélt, hogy minden terv készen van, és a magyar kormány is készen áll arra, hogy ratifikálják a csatlakozást, mivel minden ezzel kapcsolatos vita a lezáráshoz közeledik.

Az Index információi szerint a döntést már a parlamenti ülésszak elején ratifikálhatják, amely február 26-án veszi kezdetét.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Svédország a finnekkel szinte egy időben nyújtotta be csatlakozási kérelmét a NATO-kötelékbe. Utóbbit az Országgyűlés még tavaly március végén elfogadta, a szavazáson részt vevő képviselők közül 182-en voksoltak igennel, míg hatan nemmel.

Svédország NATO-csatlakozási kérelmét azóta is viták övezték, és ugyan a kormány ígéretet tett arra, hogy nem utolsókként fogadjuk el az ország kérelmét, Törökország január végén jóváhagyta azt, így Magyarország végül egyedül maradt.

Később Orbán Viktor az Európai Tanács csúcstalálkozóján találkozott Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel, amit egy levélváltás is megelőzött. Ebben a magyar kormányfő látogatásra hívta a svéd miniszterelnököt, ez a látogatás azonban nem történt meg.

Később Kövér László az Indexnek azt mondta, hogy a kormány álláspontja az első pillanattól világos volt: támogatja a NATO-bővítést, teljesen függetlenül attól, hogy adott esetben a kabinet mögött álló képviselőknek erről mi volt a véleménye. Az Országgyűlés elnöke ezzel kapcsolatban egy rendkívüli ülést is összehívott. Ám azon – a Fidesz távolmaradása miatt – nem született döntés. Az ülésen ehelyett a köztársasági elnöki kegyelmi botránya kapott hangsúlyt.

Rovatok