Index Vakbarát Hírportál

Újabb csapást mértek a húszik jemeni bázisára

2024. február 25., vasárnap 07:19

Már több mint egy hónapja, hogy az Egyesült Államok és Nagy Britannia – kiegészülve még jó néhány országgal – beszállt a Vörös-tengert uralmuk alá hajtó húszik elleni akciósorozatba. A hétvégén újabb támadásokat hajtottak végre a terroristák ellen Jemen partjainál, válaszul az elmúlt napok támadásaira.

Ahogy arról az Index is beszámolt, a brit és amerikai hadsereg – több mint tíz másik ország támogatásával – január 12-én mérte az első pár csapást a Vörös-tengeren randalírozó húszi lázadókra, azóta pedig folyamatos az adok-kapok a két fél között. 

A londoni védelmi minisztérium vasárnap hajnali tájékoztatása szerint a két szövetséges légierő 8 jemeni helyszínen összesen 18 célpontra mért precíziós csapásokat, válaszul a húszik által kereskedelmi és hadihajók ellen elkövetett folytatódó vörös-tengeri támadásokra – adta hírül az MTI.

A brit-amerikai akcióhoz Ausztrália, Bahrein, Kanada, Dánia, Hollandia és Új-Zéland nyújtott támogatást.

A londoni védelmi tárca ismertetése szerint a támadásban a brit királyi légierő (RAF) négy Typhoon FGR4 harci repülőgéppel vett részt.

A brit kötelék – amelynek tevékenységét két Voyager típusú üzemanyag-utántöltő repülőgép támogatta – Paveway IV precíziós irányított bombákat vetett be a jemeni fővárostól, Szanaától néhány kilométerre északkeletre, egy korábbi, föld-levegő rakéták indítására alkalmas rakétaüteg helyszínén.

Ennek előzményeként a hírszerzési adatok elemzése alapján sikerült azonosítani ezen a helyszínen több nagyon nagy hatótávolságú drónt, amelyeket a húszik felderítő és támadó műveletekre használtak.

A Paveway IV bombákkal a brit légierő a drónokat és indítóállásaikat támadta. A védelmi tárca szerint a Typhoon harci gépek emellett számos célpontot támadtak a Jemen északnyugati részén fekvő Bani körzetben is.

Az újabb brit-amerikai precíziós csapások közvetlen előzményeként a húszik az utóbbi napokban is támadásokat intéztek kereskedelmi és hadihajók ellen:

A közös közlemény szerint a húszik által november közepe óta kereskedelmi és hadihajók ellen elkövetett támadások száma átlépte a 45-öt. Ez a világgazdaság egészére, valamint a regionális biztonságra és stabilitásra is fenyegetést jelent, és nemzetközi válaszlépéseket igényel - áll a kommünikében.

Rovatok