Index Vakbarát Hírportál

Macron nem zárta ki az európai csapatok Ukrajnába küldését, Putyin már ma kemény választ adhat

2024. február 29., csütörtök 07:12

Vlagyimir Putyin orosz elnök magyar idő szerint csütörtökön 11 órakor – moszkvai idő szerint délben – tartja évértékelő beszédét a Szövetségi Gyűlésben, a moszkvai Gostiny Dvor üzletházban.

A beszéd főbb témáit hagyományosan nem jelentették be előre, de Vlagyimir Putyin közölte, hogy „a közelgő beszéd a következő hat év feladatainak ismertetése lesz” – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő közölte, hogy Putyin – aki napok óta készül a beszédre – személyesen dolgozott a szövegén, miniszterekkel, miniszterelnök-helyettesekkel és ügynökségek vezetőivel egyeztetve.

A beszédet élőben közvetítik a szövetségi televíziós csatornákon, és a nagyobb városokban utcai képernyőkön is szerveznek közvetítéseket.

Az orosz elnök a beszédben minden bizonnyal reagálni fog arra, hogy Emmanuel Macron francia elnök kedden közölte: a nyugati vezetők megvitatták egy fegyveres támogatás lehetőségét Ukrajna számára. Mint beszámoltunk róla, ezt több ország, köztük Magyarország, Csehország és Svédország sem tartja releváns felvetésnek.

Az évértékelő beszéd hossza hivatalosan egy óra, de a TASZSZ szerint 2021-ben például 1 óra 19 perc hosszú volt a beszéd, 2018-ban pedig 1 óra 55 percen át tartott. 

„A Nyugat célja Oroszország kivéreztetése”

Vlagyimir Putyin tavalyi évértékelőjén elsősorban az ukrajnai „különleges hadműveletről” beszélt, mintegy két órán keresztül.

Az orosz elnök ekkor kijelentette, hogy ha ők nem támadják meg Ukrajnát, akkor a Nyugat indított volna támadást a Donbászban. Hozzátette, hogy szerinte nem az ukrán nép, hanem a Nyugat ellen harcolnak, mely le akarja választani Ukrajnát Oroszországról, és a céljuk Oroszország kivéreztetése. Az ellenük bevezetett szankciók sokasága a Nyugatnak is ugyanúgy fáj – szögezte le.

Vlagyimir Putyin már akkor kifejtette azt az álláspontját, miszerint az ukránok szerinte csak a nyugatiak ágyútöltelékei, a kijevi kormány nem őket szolgálja. A kelet-ukrajnai, Oroszország által bekebelezett területeken élőket Putyin biztosította arról, hogy továbbra is kitartanak mellettük.

Bejelentett számos gazdasági lépést is, köztük egy különleges pénzügyi alap létrehozását, amelyet a háború áldozatainak megsegítésére szánnak. Az orosz törvényhozókat arra kérte, hogy támogassák a frontvonalon küzdőket.

Közölte azt is, hogy Oroszország ideiglenesen felfüggesztette ugyan a START nukleáris megállapodást, de nem mondja fel a szerződést. Mint mondta:

nem ők lesznek az elsők, akik nukleáris fegyvert vetnek be.

Az évértékelő beszédben az orosz elnök végül azt is közölte, Oroszország bármilyen kihívásra kész válaszolni, és hisznek abban, hogy az igazság az ő oldalukon áll.

Rovatok