Index Vakbarát Hírportál

Halálbüntetés vár a sikkasztó vietnámi ingatlanmogulra

2024. március 9., szombat 18:46

Lan Truong My a vádirat szerint 304 trillió vietnámi dongot, az ország tavalyelőtti GDP-jének csaknem három százalékát sikkasztotta el. Ezzel az ő nevéhez kötődik az ország történetének legnagyobb pénzügyi csalása.

Szédületes szám még forintban kifejezve is: Vietnámot közel 4500 milliárd forintos kár érte.

A Van Thinh Phat ingatlancég elnök asszonyának és milliárdos hongkongi férjének a pere elképesztő rendőri biztosítás mellett kezdődött HSMC-ben, azaz Ho Si Minh-városban, az egykori Saigonban. Rajtuk kívül még hetvenkilencen kerültek a vádlottak padjára – jelentette a Vietnam Express.

A vád súlyosságára való tekintettel szinte biztosra vehető, hogy a tavalyelőtt őrizetbe vett nőt halálra ítélik, amennyiben bebizonyosodik a bűnössége – tudósított az ABC News.

A vádirat szerint a 66 éves hölgy „fantomcégek ezreit” hozta létre, kormányzati tisztviselőket vesztegetett meg, és megsértette a banki szabályozást. Illegálisan irányította a Saigon Joint Stock Commercial Bankot, amelynek beiktatásával dollárban átszámítva mintegy 12,5 milliárdot sikkasztott.

A vádlottak egyike a Vietnámi Állami Bank egykori tisztviselője, akit 5,2 millió dollárnyi dong, csaknem 1,9 milliárd forintnyi kenőpénz elfogadásával vádolnak.

A gyanúsítottak nagy számára való tekintettel a letartóztatottakat már reggel hétkor elkezdték bekísérni a tárgyalóterembe. Az egyikük Lan férje, a hongkongi ingatlanmágnás Chu Eric, aki szabálytalan hitelekkel átszámítva 140 milliárd forintos kárt okozott.

A főbűnös, Lan által irányított Van Thinh Phat Vietnám leggazdagabb ingatlancégei közé tartozott, luxus-lakóépületeket, irodaházakat, szállodákat és bevásárlóközpontokat épített és üzemeltetett.

A Lángoló kemence

Lan letartóztatása az egyik legkirívóbb történet a Vietnámban tavalyelőtt indított korrupcióellenes akció kezdete óta. A Lángoló kemence-műveletben több ezer cégvezetőt és állami alkalmazottat világítottak át.

A „tűzhely” hőmérséklete tavaly januárban érte el a legmagasabb hőfokot: lemondott Nguyen Xuan Phuc államfő és két miniszterelnök-helyettes, miután a kormányzó Vietnámi Kommunista Párt felelősnek találta őket a vezetésük alá tartozó számos tisztségviselő által elkövetett jogsértésekért.

A korrupcióellenes harc azonban elemzők szerint Vietnám gazdasági kilátásait rontja.

A külföldi befektetőket abban az időszakban ijesztették el, amikor a délkelet-ázsiai ország eszményi otthont nyújthatott volna azoknak a vállalkozásoknak, amelyek ellátási láncukat Kínából tervezték elköltöztetni.

Lan ügyében az átverés mértéke volt sokkoló

– emlékeztetett Nguyen Linh, egy pénzügyi tanácsadó cég vezető elemzője. A nő ugyanis a vádirat szerint 2012 és 2022 között 44 milliárd dollár, csaknem 16 ezer milliárd forintnyi hitelt eszközölt ki magának és partnereinek. Összehasonlításként: az összeg jóval magasabb Magyarország éves uniós támogatásánál. A vádirat hat tonnát nyom – vietnámi lapértesülések szerint.

A párt szerint a korrupcióellenes hadjárat folytatódik

A GDP több mint három százaléka tetemes arány – állítja Nguyen, aki nem tartja kizártnak, hogy hasonló csalásra más pénzintézetekben is volt példa, csak épp nem leplezték le a bűnösöket.

„A köztisztviselők aggódni kezdenek a vizsgálatok miatt, és menekülnek a felelősségre vonás elől” – ezt állapította meg egy szingapúri intézet, amely szerint a korrupcióellenes vizsgálatok megbéklyózták a bürokráciát. Az állami beruházások érezhetően lelassultak: tavaly októberig például az éves büdzsé alig 55 százalékát költötték el.

Következésképpen lassultak az állami projektek – a hidak, autópályák, repterek – kivitelezési munkálatai.

Ilyen körülmények között a befektetők is „inkább kivárnak”. Az ingatlanszektort különösképpen sújtotta a korrupcióellenes hadművelet. A becslések szerint tavalyig 1300 ingatlancég vonult ki a piacról. A fejlesztők kedvezményekkel, sőt színarannyal próbálják visszacsábítani a vásárlókat.

HSMC belvárosában sok üzlet üresen tátong annak ellenére, hogy a bérleti díjak a harmadával csökkentek. A gyengülő globális kereslet és a lassuló állami beruházások következtében a gazdasági növekedés tavaly öt százalékra esett vissza az előző év nyolc százalékához képest.

A korrupcióellenes küzdelem a gazdasági megtorpanás ellenére „hosszú távon folytatódik” – jelentette ki tavaly novemberben a kommunista párt főtitkára.

(Borítókép: Lan Truong My érkezik a Ho Si Minh-városi Népbíróságra Ho Si Minh-városban 2024. március 5-én. Fotó: Maika Elan / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok