Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam közzétette a moszkvai terroristák fotóját

2024. március 23., szombat 19:33

Az Iszlám Állam terrorszervezet közzétette a legalább 133 embert Moszkvában meggyilkoló feltételezett támadók fotóját.

Az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet közzétette a feltételezett moszkvai támadók fotóit és egy nyilatkozatot. A támadás az „iszlám ellen harcoló országok elleni háború” része volt – jelentették be a férfiak percekkel akciójuk előtt.

A közzétett fotókon négy maszkos férfi látható, akiknek az arcát felismerhetetlenné tették. Az állítólagos támadók ujjukat felemelve jelképezik az istenhitet, a háttérben pedig az iszlám hitvallást jelképező zászló és Mohamed próféta pecsétje látható – tette közzé a Bild.

Az Iszlám Állam négy harcosa automata fegyverekkel, késekkel és rögtönzött gyújtószerkezetekkel hajtotta végre a támadást, mely – hitük szerint – az Iszlám Állam és az „iszlám ellen harcoló” országok közötti háború része volt.

Az ISIS propagandamédiája a sikeres támadások után általában előkészített „mártírhalál”-felvételeket tesz közzé, ezeken a merénylők felolvassák az Iszlám Állam „kalifájának” tett hűségesküt. Ezek az előkészített videók rendkívül fontosak az ISIS propagandája számára, hogy vállalni tudja a felelősséget a támadásokért. Az ilyen felvételek bizonyítják ugyanis, hogy a támadók valóban kapcsolatban álltak a terrorista csoporttal, vagy ahhoz tartoztak.

Az ISIS csak a merénylők halála után szokták nyilvánosságra hozni a korábban készített mártírvideókat, amelyeken azonosíthatóak a terroristák.

A moszkvai támadók esetében azonban a jelek szerint az orosz hatóságoknak sikerült letartóztatniuk a terroristák egy részét. Ez nehéz helyzetet teremtett az ISIS propagandája szempontjából, mivel a csoportnak érdeke, hogy a támadást minél jobban kihasználja propagandacélokra.

A felismerhetetlen arcok egyértelműen jelzik, hogy a terroristák vagy őrizetben vannak, vagy szökésben, de mindenképpen életben vannak. A fotókon látható terroristák közül legalább ketten ugyanazt a felsőruházatot viselik, mint az orosz biztonsági erők által letartóztatottak közül ketten, ami arra utal, hogy ugyanazokról az emberekről lehet szó.

Rovatok