Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa egészségügyi állapota ellenére celebrált szentmisét húsvétvasárnap

2024. március 31., vasárnap 14:54

A keresztények legfontosabb ünnepnapján a virágokkal díszített Szent Péter téren a katolikus egyházfő szentmisét mutatott be az Úr feltámadásának emlékére. Egészségügyi állapota ellenére ő maga mondta el urbi et orbi áldását.

Ferenc pápa az egészségügyi állapota ellenére húsvétvasárnapi szentmisét celebrált a holland virágokkal borított vatikáni Szent Péter téren hívek tízezreinek, hogy együtt ünnepeljék az Úr feltámadását.

A 87 éves Ferenc pápa alig néhány órával a 2 és fél órás éjszakai húsvéti virrasztás után jó formában jelent meg a liturgián az NPR beszámolója szerint.

A szél végig erősen fújt, és a mise kezdetén felborított egy nagy méretű, oltárra helyezett ikont néhány méterre a pápától.

A szentmisét megelőzi a pápa urbi et orbi (a városhoz és a világhoz) áldása, amely egy az emberiséget fenyegető összes veszélyt összegző, hosszú beszéd.

Az elmúlt hetekben Ferenc általában kerülte a hosszú beszédeket, hogy ne terhelje meg a légzését. A múlt héten a virágvasárnapi szentbeszédét is lemondta, és az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy távol marad a nagypénteki körmenettől is.

A Vatikán rövid indoklásában az állt, hogy a pápa a döntést „egészségének megőrzése” érdekében hozta meg.

A pápa, mivel fiatal korában eltávolították tüdejének egy részét, gyakran küzd egészségügyi problémákkal e téren: egy tavaly év végén végzett vizsgálattal ugyan kizárták az egyházfőnél a tüdőgyulladást, de a pápa mégis lemondta az ENSZ klímakonferenciájára szervezett útját, annyira súlyos, heveny, fertőző hörghurutot kapott.

Ferenc pápa emellett térdproblémákkal küzd, ami 2022-től kezdődően kerekesszék használatára kényszerítette. Általában azonban bottal vagy járókerettel és segítséggel eddig még képes volt állni és járni.

A 86 éves pápa utoljára tavaly nyáron, júniusban szorult operációra, amikor hasi sérvvel műtötték meg.

Rovatok