Index Vakbarát Hírportál

Az előre hozott választásért tüntettek Izraelben

2024. április 1., hétfő 19:52

Izraelben hatalmas embertömeg tüntetett Benjamin Netanjahu lemondásáért és előre hozott választásért. Azóta, hogy 2023. október 7-én a Hamász megtámadta Izraelt, majd pedig kitört az izraeli–palesztin háború, Izraelben ez volt a legnagyobb demonstráció.

Előre hozott parlamenti választásokat követelve tüntettek az izraeli parlamentnél, a kneszetnél Jeruzsálemben.

A szervezők szerint több mint százezren, az izraeli média szerint több tízezren tüntettek vasárnap este.

Az izraeli–palesztin háború 2023. október 7-i kitörése óta tartott legnagyobb demonstráción felszólalt az iszlamista Hamász terrortámadásában a Gázai övezetbe hurcolt túszok több családtagja, valamint az ellenzék néhány képviselője, köztük Jaír Lapid, az ellenzéki Van jövő párt elnöke.

A túszok szabadon bocsátását és a tűzszünetet célzó tárgyalások több hónapja tartó elakadásáért, valamint a terrortámadás megelőzésének elmaradásáért és a háborús fiaskókért Benjamin Netanjahu miniszterelnököt tették felelőssé a szónokok, és előre hozott választás kiírását követelték.

A jeruzsálemi tüntetés a „nemzeti tiltakozás hetének” nevezett esemény kezdetét jelentette. Sokan sátrat vertek a kneszetnél, ahol négy napig tiltakozó rendezvényeket tartanak politikusok felszólalásaival.

Egy hete égnek a lámpák az irodájában

– mondta Jaír Lapid a közeli miniszterelnöki hivatalra utalva, ahol szerinte Netanjahu azon dolgozik, hogy megbizonyosodjon arról, az ultraortodoxok a háború ellenére továbbra is elkerülhetik a besorozást.

Lapid bírálta a kormányfőt és élesen síkra szállt a kneszet hamarosan beköszönő, két hónaposra tervezett tavaszi szünete ellen, tekintve a jelenlegi helyzetet.

Műteni kellett Netanjahut

Ahogy azt az Index is megírta, vasárnap este az izraeli kormányfő azonnali sérvműtéten esett át. A kormányfői teendőket ideiglenesen Jarív Levin igazságügyi miniszter látja el, aki egyben miniszterelnök-helyettes, Netanjahu közeli bizalmasa.

A 74 éves kormányfő már korábban, 2013-ban is sérvműtéten esett át, tavaly pedig pacemakert kapott. 

Rovatok