Index Vakbarát Hírportál

Repülőteret neveznének el Donald Trumpról Washingtonban

2024. április 3., szerda 15:10

A képviselőházi republikánus törvényhozók törvényjavaslatot nyújtanak be, amely szerint a Dulles repülőteret Donald Trumpról neveznék el. A demokraták a törvényjavaslatot nevetségesnek nevezték, szerintük az ötletgazdák csak „nyalni akarnak” kedves vezetőjüknek.

A képviselőházi republikánusok egy csoportja törvényjavaslatot terjesztett elő annak érdekében, hogy a virginiai Washington Dulles nemzetközi repülőtér Donald Trump nevét vegye fel.

A pénteken benyújtott törvényjavaslatot Guy Reschenthaler republikánus képviselő, a többségi frakció vezetőhelyettese támogatja, és hat másik republikánus társszponzorálja: Michael Waltz floridai, Andrew Ogles tennesseei, Chuck Fleischmann tennesseei, Paul Gosar arizonai, Barry Moore alabamai és Troy Nehls texasi képviselő. Az intézkedés szerint „a virginiai Washington Dulles nemzetközi repülőteret »Donald J. Trump nemzetközi repülőtérre« neveznék át”.

Szabadság. Jólét. Erő. Ezt képviselte Amerika Donald J. Trump elnök – életem legjobb elnöke – vezetése alatt

– írta Reschenthaler kedden az X-en közzétett bejegyzésében. „És ezért terjesztek be törvényjavaslatot a Dulles repülőtér Donald J. Trump Nemzetközi Repülőtérre való átnevezéséről”.

Néhány képviselőházi demokrata képviselő hitetlenkedését fejezte ki a Washington belvárosától 26 mérföldre (körülbelül 42 kilométerre) nyugatra fekvő repülőtér átnevezésének tervezete miatt.

Ez az ötlet nevetséges, de sajnos valós

– írta kedden Abigail Spanberger képviselő, aki Virginia állam kormányzói címéért indul, az X-en közzétett bejegyzésében, hozzátéve, hogy a kongresszusnak inkább a Szövetségi Légügyi Hivatal újbóli felhatalmazására és a külföldi segélyek átadására kellene fókuszálnia. „Mégis erre összpontosít a képviselőház republikánus vezetésének egyik tagja – a virginiai Dulles repülőtér Trumpról való átnevezésére”.

Don Beyer képviselő kedden az X-en azt írta, hogy Trump egyik első intézkedése elnökként „egy rasszista muszlimkitiltás volt, amely az amerikai lakosokat a saját országukból kitiltotta”. A képviselő felidézte, hogy akkoriban a Dulles repülőtérre ment, „hogy megpróbáljon segíteni a káoszba keveredett ártatlan embereken”.

Emlékszem, hogy az olyan republikánusok, mint akik ezt a törvényjavaslatot írták, elbújtak, és nyálas válaszokat adtak, amikor arról kérdezték őket, milyen szenvedést okozott Trump muszlimtiltása

– írta Beyer. „Tudják, hogy Dullest soha nem fogják Trump után átnevezni. Ismétlem, nem ez a lényeg, a lényeg az, hogy nyaljanak a Kedves Vezetőjüknek” – tette hozzá.

Denver Riggleman volt képviselő, aki az előző kongresszusban a január 6-át vizsgáló képviselőházi különbizottság munkáját segítette, kedden az X-en azt mondta, hogy a törvényjavaslat benyújtása nem áprilisi tréfa. „Egyetlen épeszű veteránügyi képviselő sem támogatná ezt. Ha »talpnyaló« akar lenni, maradjon a saját rohadt repterén” – mondta.

Dulles 1962 decemberében nyitotta meg kapuit, és John Foster Dullesről nevezték el, aki 1953 és 1959 között Dwight D. Eisenhower elnök alatt külügyminiszter volt.

Rovatok