Index Vakbarát Hírportál

Dróntámadás ért egy földgázlelőhelyet az iraki Kurdisztánban, legalább négy ember meghalt

2024. április 27., szombat 16:12

Dróntámadás érte az iraki Kurdisztán autonóm régióban lévő Khor Mor földgázlelőhelyet, a támadást Abdullatif Rasíd iraki államfő is elítélte az X-en. A csapásnak négy halálos áldozata és több sebesültje volt.

Abdullatif Rasíd iraki államfő egy közösségi médiás bejegyzésben arról is írt, hogy a támadás fennakadást okozott a helyi áramszolgáltatásban. Az üzemeltetők közlése szerint 2500 megawattal csökkent az áramtermelés.

Az iraki kurdisztáni miniszterelnök tanácsadója a Reuters hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy négy külföldi munkás halt meg a dróntámadásban. A kurd regionális kormány közleménye szerint a halálos áldozatok Jemenből érkeztek.

A DRÓNTÁMADÁST EGYELŐRE SENKI SEM VÁLLALTA MAGÁRA.

Irak két legnagyobb földgázmezője, a Khor Mor és a Chemchemal kitermelési jogaival a Pearl konzorcium rendelkezik, amelyhez az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett Crescent Petroleum és a Dana Gas PJSC tartozik.

A Reuters később arról is írt, hogy már dolgoznak a Khor Mor földgázlelőhely helyreállításán. Masrour Barzani, az iraki Kurdisztán miniszterelnöke is elítélte a támadást. Az amerikai külügyminisztérium pedig közleményben tudatta: „Az ehhez hasonló támadások sértik Irak szuverenitását”.

„A Kurdisztáni Autonóm Régióban és az iraki tartományokban otthonok millióinak áramellátását biztosító energiaközpontok elleni támadások védhetetlenek. Ezek a támadások szabotálják Erbíl és Bagdad energiaszektor-fejlesztését. Aggasztó gyakorisággal történnek, és háborús bűncselekményeknek minősülnek” – mondta Barzani pénteken.

Irakban tavaly október, vagyis a gázai háború kezdete óta gyakoriak a drón- és rakétatámadások. A fő célpontok eddig az Egyesült Államok vezette katonai koalíció csapatainak otthont adó bázisok voltak. Ezeket az Irán-barát Iraki Iszlám Ellenállás nevű síita milíciaszövetség vállalta magára.

Rovatok