Index Vakbarát Hírportál

Dollármilliárdokat költenek a Végítéletre, az Egyesült Államok repülő atombunkerére

2024. április 28., vasárnap 20:28

Új fejlesztést kap az Amerikai Egyesült Államok nukleáris csapást is kibíró parancsnoki repülője, amelyre 13 milliárd dollárt ítélt oda az amerikai légierő az egyik amerikai cégnek. A fejlesztés az E–4B Nightwatch utódja lesz, amely kibír egy nukleáris háborút is, hogy az amerikai elnök egy atomháborúban is irányítani tudja az amerikai hadsereget.

Az Amerikai Egyesült Államok légiereje 13 milliárd dolláros (jelenlegi árfolyamon kb. 4778 milliárd forintos) szerződést adott a Sierra Nevada Corporation (SNC) vállalatnak egy új repülőgép kifejlesztésére – jelentette be az amerikai légierő. Az új gép fejlesztésével az lesz a cél, hogy lecseréljék a jelenleg használt E-4B „Doomsday” – magyarul Végítélet – elnevezésű repülőgépet.

A légierő közleménye szerint az új Survivable Airborne Operations Center (SAOC, magyarul túlélő légi műveleti központ) szerződése várhatóan 2036 júliusáig szól. A programmal leváltják a légierő elöregedő, négy darab E–4B-es gépből álló flottáját, amelyek Nightwatch vagy National Airborne Operations Center néven ismertek,

és amelyek jellemzően a védelmi minisztert szállítják, de mobil nukleáris parancsnoki és irányító előőrsként is működhetnek.

A Sierra Nevada Corporation győzelme abban a versenyben, amelyből a Boeing repülőgépipari óriásvállalat – meglepetésszerűen – kiesett, a közepes méretű cég történetének egyik legnagyobb vállalkozását jelenti. A vállalattól nemcsak azt várják el, hogy olyan katonai rendszereket építsen be, mint a légi utántöltés és a biztonságos kommunikáció, hanem azt is, hogy a kereskedelmi repülőgépet elektronikus és nukleáris támadás ellen is megvédje – írja a Breaking Defense (az SNC győzelme azért volt meglepetés, mert az E–4B-flottát is megépítő Boeing korábban több nagy projektet is elnyert a légierőnél). 

Az Aviation Week című szaklap korábbi cikke szerint a légierő nyolc-tíz repülőgép beszerzését tervezi a SAOC-programhoz, de használt modelleket kellett volna beszerezniük akkor, ha a Boeing–747-esre esett volna a választás. 

A légierő szóvivője szerint az új gép alapját egy kereskedelmi célú repülő adja majd, amelyet megerősítenek, és a fegyverrendszerét is „módosítják a katonai követelményeknek megfelelően”. A szóvivő hozzátette, hogy a repülőgépet moduláris, nyílt rendszerű megközelítéssel fejlesztik, és a kísérő földi támogató rendszereket is felállítják, „hogy lehetővé tegyék a SAOC-fegyverrendszer működését, fenntartását és jövőbeli módosításait annak teljes életciklusa során”.

Ennek a kritikus nemzetbiztonsági fegyverrendszernek a kifejlesztése biztosítja, hogy a minisztérium nukleáris parancsnoki, irányítási és kommunikációs képessége az elkövetkező évtizedekben működőképes és biztonságos legyen

– mondta az Amerikai Egyesült Államok légierejének szóvivője.

A SAOC-program egyike azoknak a több milliárd dolláros vállalkozásoknak, amelyeket a légierő a nukleáris portfóliójának modernizálása érdekében folytat, az új nukleáris ballisztikus rakétától kezdve a nagy hatótávolságú lopakodó bombázóig. A kongresszus által a 2024-es költségvetésre elfogadott előirányzatok értelmében a légierőnek 744 millió dollár áll rendelkezésére, amelyet idén a SAOC-programba fektethet be. A légierő a 2025-ös pénzügyi évre vonatkozó kérelmében nagyjából 1,7 milliárd dollárt kért a projektre. 

Reuters korábban arról számolt be, hogy a Boeing és a légierő nem tudott megállapodni a SAOC-szerződés struktúrájáról vagy adatjogairól. A Sierra Nevada Corporation egyelőre nem reagált az új gép fejlesztésével kapcsolatos megkeresésekre. 

Többször is felszálltak hasonló gépek az utóbbi időben 

Ahogyan arról az Index is beszámolt, 2022 tavaszán megjelent Oroszország égboltján a repülő Kreml néven is emlegetett, átalakított orosz Il–80-as repülőgép, amelyről egy atomcsapás esetén Vlagyimir Putyin orosz elnök az országot irányítaná. A gép azt megelőzően utoljára 2010-ben, a május 9-i győzelem napja alkalmából szállt fel.

Ezt követően tavaly tavasszal Európába érkezett az amerikai légierő már meglévő, nukleáris háború esetén légi főparancsnokságként szolgáló, az amerikai stratégiai parancsnokság egyes szárnyához rendelt E–6B Mercury repülője, válaszul Vlagyimir Putyin orosz államfő döntésére, hogy aláírta az Oroszország részvételét felfüggesztő törvényt a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött orosz–amerikai Új START-szerződésben.

Az ukrajnai háború fejleményeit vasárnap is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

Rovatok