Index Vakbarát Hírportál

Eldőlt: nem kapnak halálbüntetést a homoszexuálisok Irakban, de börtönbüntetést igen

2024. április 28., vasárnap 19:35

Irakban a jövőben tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik a homoszexualitást egy szombat este elfogadott törvénymódosítás értelmében. A korábbi változat szerint halálbüntetést helyezett kilátásba az azonos neműek szexuális érintkezése esetére.

Az iraki parlament a prostitúcióról szóló törvény módosításával tíztől tizenöt évig terjedő börtönnel rendelte büntetni a kölcsönös belegyezésen alapuló homoszexuális kapcsolatokat. A jogszabály értelmében, aki ilyen cselekedeteket „bármilyen formában ösztönöz”, legalább hét évi szabadságvesztésre, illetve átszámítva csaknem négymillió forint pénzbüntetésre számíthat.

Irakban ezenfelül betiltják a homoszexualitást támogató szervezetek tevékenységét is.

A TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁS EGY KORÁBBI VÁLTOZATA EGYENESEN HALÁLBÜNTETÉST HELYEZETT KILÁTÁSBA AZ AZONOS NEMŰEK SZEXUÁLIS ÉRINTKEZÉSE ESETÉRE.

Mohszen al-Mandalaui ügyvivő parlamenti elnök azt mondta a törvénymódosítással kapcsolatban: fontos lépésről van szó „a társadalom erkölcsi értékrendjének védelmében”. További célként említette a házelnök a gyermekek védelmét „az erkölcsi romlástól és a homoszexualitástól”.

Óriási a felháborodás

Irakban az azonos neműek szexuális érintkezése kifejezetten nem volt büntetendő, a hatóságok azonban a gyakran homályosan megfogalmazott erkölcsi törvényeket használták fel arra, hogy büntetőjogi eszközökkel lépjenek fel az LMBTQ-közösség tagjaival szemben.

Jogvédők már a törvénymódosítás tavaly augusztusi beterjesztésekor kifogásolták a szexuális kisebbségekkel szembeni „ellenséges retorikát”, valamint az emberi jogi szervezetek elnyomását az arab országban. IraQueer nevű LMBTQ-szervezet így reagált:

Olyan világban élünk, amelyben bűncselekmény, ha valaki önmaga akar lenni.

Majd hozzátették: „ennek a törvénynek az elfogadása sokak életét teszi tönkre most és a jövőben is. A kormány fiatal irakiakat fog üldözni, jogalap nélkül veti őket börtönbe, vagy még súlyosabb lesz a sorsuk” – összegezte az MTI.

Rovatok