Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a világ legnagyobb repülőterének építése: 13 ezer milliárd forintba kerül

2024. április 28., vasárnap 16:19

Dubaj vasárnap bejelentette, hogy megkezdődött az Al-Maktúm nemzetközi repülőtér (DWC) új termináljának építése, amely az emírség uralkodója szerint „a világ legnagyobbja” lesz. A beruházás csaknem 13 ezer milliárd forintba kerül.

„Jóváhagytuk az Al-Maktúm nemzetközi repülőtér új utastermináljának terveit, és megkezdjük az épület 128 milliárd dirham [ez átszámítva nagyjából 13 ezer milliárd forint – a szerk.] költségű építését” – közölte Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk, Dubaj uralkodója és az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke az X-en.

A teljes üzembe helyezést követően a repülőtér „évi 260 millió utas befogadására lesz alkalmas” – áll a kormány közleményében. Mohammed sejk szerint a világ legnagyobb utasterminálja épül, és „ötször akkora lesz, mint a jelenlegi dubaji nemzetközi repülőtér”, amely a világ egyik legforgalmasabb légi csomópontja.

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint Ahmed bin Saeed Al Maktoum sejk, az Emirates légitársaság elnök-vezérigazgatója szerint „a projekt első szakasza 10 éven belül elkészül, és évi 150 millió utas befogadására lesz alkalmas”. 

A hatóságok azt szeretnék, ha a város szélén épült Al-Maktúm repülőtér a dubaji nemzetközi repülőtér (DXB) helyébe lépne, ahol évi 120 millió utas fordul meg, ám városközponti elhelyezkedése miatt nem lehetséges a bővítés. 

Rovatok