Index Vakbarát Hírportál

A nők elleni erőszak miatt tüntettek Ausztráliában

2024. április 29., hétfő 14:22

Ausztrália-szerte tüntetéseket tartottak a nők elleni erőszakhullám miatt. Ausztráliában idén eddig átlagosan minden negyedik nap megöltek egy nőt. A tüntetők szigorúbb törvényeket követelnek, és azt, hogy a nemi alapú erőszakot nyilvánítsák nemzeti vészhelyzetnek.

A fővárosban, Canberrában tartott felvonuláson, amelyen több ezer tüntető vett részt, Anthony Albanese miniszterelnök elmondta, hogy szerinte a kérdés nemzeti válsághelyzetet jelent, és elismerte, hogy a kormánynak minden szinten jobban kell teljesítenie – írja a BBC.

Meg kell változtatnunk a kultúrát, a hozzáállást, a jogrendszert és a kormány megközelítését. Biztosítanunk kell, hogy ez nem a nőkön múlik, hanem a férfiakon, hogy a férfiak viselkedését is megváltoztassuk – tette hozzá a miniszterelnök.

A tiltakozók azon felhívására, hogy a nők elleni erőszakot nemzeti vészhelyzetnek minősítsék, Albanese azt mondta, hogy ezt a minősítést általában árvizek vagy bozóttüzek idején alkalmazzák.

Ausztrália szövetségi főügyésze, Mark Dreyfus elutasította, hogy királyi bizottságot hozzanak létre a nemi alapú erőszak ügyében.

A miniszterelnök többször is járványnak nevezte a nemi alapú erőszakot, de ez nem újdonság: 2021-ben országszerte felvonulások zajlottak a parlamentben és a társadalmon belüli szexuális visszaélések vádjai miatt.

Adelaide-ben a becslések szerint mintegy 3000 ember gyűlt össze szombaton a város parlamentje előtt. Brisbane-ben, Melbourne-ben, Gold Coast-ban és Newcastle-ben is tiltakozások zajlottak pénteken és szombaton.

A közelmúltban történt gyilkosságok ismét a figyelem középpontjába helyezték a kérdést, ugyanis a hónap elején egy férfi hat embert késelt halálra egy sydney-i bevásárlóközpontban. Az áldozatok közül öt nő volt, és a rendőrség vizsgálja, hogy vajon ők voltak-e a célpont.

Karen Webb, az új-dél-walesi rendőrség megbízottja szerint „az elkövető a nőkre összpontosított, és elkerülte a férfiakat”.

A tüntetések egybeestek azzal, hogy vádat emeltek egy férfi ellen a 30 éves, négygyermekes anya, Erica Hay állítólagos meggyilkolásával, akit holtan találtak egy háztűz után Perthben a hónap elején. A Destroy the Joint nevű kampánycsoport által összeállított adatok szerint 2024 első 119 napjában összesen 27 nőt öltek meg.

Rovatok