Index Vakbarát Hírportál

Megvannak a horvát parlamenti választások végleges eredményei

2024. április 29., hétfő 13:13

Százszázalékos feldolgozottságnál a Horvát Demokratikus Közösség 61, a Szociáldemokrata Párt 42 mandátumot szerzett, de egyiküknek sincs meg a kormányalakításhoz szükség többség, ezért mindenképpen koalíciós kormányzásra kerül sor déli szomszédainknál. Ha nem jön össze a koalíció, akkor legrosszabb forgatókönyvként megismétlik a választásokat.

Nyilvánosságra hozta a horvát központi választási bizottság (DIP) hétfőn a parlamenti választások végleges eredményét. Zoran Milanovic horvát államfőnek legkésőbb május 19-ig kell összehívnia a parlament alakuló ülését. A választásokat április 17-én tartották Horvátországban, ám szabálytalanságok miatt két szavazókörzetben meg kellett ismételni a voksolást az azt követő vasárnap, így a hivatalos eredményeket csak hétfőn közölhette a választási bizottság a fellebbezésekre vonatkozó határidők lejárta után – írta meg az MTI.

A DIP által – százszázalékos feldolgozottság alapján – közzétett adatok szerint az eddig kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a diaszpóra három képviselőjével együtt 61, a Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította Igazság Folyói nevű koalíció pedig 42 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban. A harmadik legtöbb mandátum a vukovári Ivan Penava polgármester vezette jobboldali Haza Mozgalom pártnak jutott, ők 14 képviselői helyre tettek szert.

A végleges választási eredmények szerint átlépi még az ötszázalékos parlamentbe jutási küszöböt a szintén jobboldali Híd párt 11 mandátummal, a fővárost vezető Képesek Vagyunk Rá! (Mozemo!) baloldali-zöld szövetség 10 mandátummal, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális párt, illetve a Független Északi Platform 2-2 mandátummal, valamint a Fokus/Köztársaság párt 1 mandátummal. 

A horvát parlamentben 8 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek tartanak fenn.

A választási bizottság adatai szerint a szavazásra jogosultak 63,06 százaléka járult az urnák elé. Ennél többen, 72,85 százaléknyian csak 2000-ben járultak az urnák elé, 2015-ben pedig a mostanival lényegében megegyező arányban szavaztak.

A parlament alakuló ülését az államfőnek kell összehívnia, keddtől számítva legkésőbb húsz napon belül. Egyelőre azonban sem a HDZ-nek, sem az SDP-nek nem sikerült összegyűjtenie a szükséges többséget. A koalíciós tárgyalások már a választások után megkezdődtek.

A Jutarnji List című napilap hétfőn azt írta, abból, amit a pártok eddig nyilatkoztak, az derült ki, hogy sehogy sem tudnak „zöld ágra vergődni”. A HDZ-t támogatják a kisebbségek, de a Haza Mozgalom nem akar koalícióra lépni a Független Szerb Demokrata Párttal (SDSS). Az SDP-nek – koalíciós partnereivel együtt – szintén nincs meg a többsége.

A nagyobb pártok megpróbálják fellazítani a kisebb pártok egységét, és megszerezni maguknak a képviselőket. A Haza Mozgalmat és a Híd pártot is hagyták már el megválasztott képviselők. Legrosszabb forgatókönyvként az új választások kiírását említik a szakértők.

Rovatok