Index Vakbarát Hírportál

Európa három nagy állama újabb lépéseket tesz az orosz agresszióval szemben

2024. április 29., hétfő 19:41

A közelgő európai parlamenti (EP) választásokkal kapcsolatban az úgynevezett weimari háromszög államai – Németország, Franciaország és Lengyelország – fokozzák a küzdelmet az orosz félretájékoztatási próbálkozásokkal szemben, amelyeknek célja aláásni a demokráciát, és rossz színben feltüntetni az Európai Uniót – közölték hétfőn a három ország miniszterei.

Az MTI szerint Anna Lührmann európai és klímaügyekért felelős német államminiszter, Adam Szlapka EU-ügyekért felelős lengyel tárcavezető és Jean-Noël Barrot francia Európa-ügyi miniszter jelentették be a lépéseket Franciaországban, Párizs közelében. Leszögezték, hogy nem fogják eltűrni a beavatkozást a demokratikus folyamatokba, és lépéseket tesznek azért, hogy 

a nagyobb online felületeken és a keresőkben gyorsabban, illetve hatékonyabban fel lehessen lépni a dezinformációs kampányokkal szemben.

„Létfontosságúnak tartom, hogy eltökéltebben lépjünk fel az álhírek ellen. Fontos, hogy demokráciánk védekezzen, és ne naivan nézzünk szembe egy olyan szereplővel, aki képes nagyon sokféle eszközhöz folyamodni” – hangoztatta a német miniszter. Anna Lührmann felhívta a figyelmet arra is, hogy ha az EU meg akarja védeni a demokráciát, akkor fel kell lépnie a konkrét álhírek ellen, információcserét kell folytatnia arról, hogy miként lehet ezeket elhárítani, illetve ezeknek elejét venni.

Hozzátette, hogy a társadalmakban erősíteni kell az információk kritikus értékelését, hogy a polgárok hozzájuthassanak a hiteles, megbízható értesülésekhez. A három ország egyben felvetette egy közös európai médiaplatform ötletét is a francia–német Arte televízió mintájára, amivel hozzá lehetne járulni a dezinformáció elleni harchoz, minőségi értesülésekkel ellátva az uniós tagállamok lakóit.

Rovatok