Index Vakbarát Hírportál

Eldöntötte a spanyol miniszterelnök, marad-e a kormányfői székben

2024. április 29., hétfő 12:47

Múlt héten nyílt levélben közölte a spanyol kormányfő, hogy egy időre visszavonul, hogy átgondolja, kíván-e maradni az ország élén. Hétfőn megszületett a döntés, amelynek értelmében Sánchez marad Spanyolország miniszterelnöke.

Korrupciós vádak miatt nyomoz a bíróság a spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez felesége ellen, ezért a kormányfő ideiglenesen visszalépett közfeladatainak ellátásától.

Pedro Sánchez öt napon keresztül volt távol a közügyektől és feladataitól, míg azon gondolkozott, hogy marad-e Spanyolország miniszterelnöke. Végül hétfőn bejelentette, hogy döntött, és ő marad az ország kormányfője.

„Úgy döntöttem, hogy nagyobb erővel folytatom” – mondta Sánchez hétfőn rezidenciája előtt. A Financial Times beszámolója szerint a kormányfő garanciát is vállalt rá, hogy döntése egy új kezdetnek, fordulópontnak tekinthető.

Visszatéréséről szóló bejelentésében a miniszterelnök felesége ügyére is reflektált, amikor azt mondta: „vessünk véget ennek a fertőnek”.

Alberto Núnez Feijóo, az ellenzéki Néppárt vezetője a bejelentés előtt egy nappal, vasárnap azt mondta Sánchez dilemmájáról, hogy bármit is mond a kormányfő, „személyére örökre rányomja bélyegét az a dekadencia, amit országunkra hozott”.

Rovatok