Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak szerint Biden elnök inkább a belpolitikával foglalkozzon

2024. április 29., hétfő 13:53

Egy friss kutatás azt mutatja, hogy az amerikaiak szerint Ukrajna és Izrael nem prioritás többé, az elnöknek pedig többet kellene foglalkoznia a belpolitikával.

A Pew Research Center amerikai agytröszt legújabb kutatása, amelyet április elején, 3600 fős reprezentatív mintával készült közvélemény-kutatás alapján készítettek, részletes képet ad az Egyesült Államok hosszú távú külpolitikai célkitűzéseinek prioritásairól.

A felmérés rámutat arra, hogy az amerikaiak több mint fele kiemelten fontosnak tartja a terrorizmus megelőzését, a kábítószerek beáramlásának és a tömegpusztító fegyverek terjedésének megakadályozását, az amerikai katonai fölény fenntartását, a fertőző betegségek terjedésének megelőzését, valamint Oroszország és Kína befolyásának korlátozását.

Ezek közül a terrorizmus megelőzése áll az élen 73 százalékkal.

A drogprobléma és a tömegpusztító fegyverek kérdése szintén magas prioritást élvez 64, illetve 63 százalékos támogatottsággal. Az amerikai katonai fölény fenntartása és a fertőző betegségek elleni küzdelem is a megkérdezettek több mint felét foglalkoztatja.

A felmérés rávilágít arra is, hogy az amerikaiak kevesebb mint fele tartja kiemelten fontosnak a globális klímaváltozás kezelését és azt, hogy más országok nagyobb részt vállaljanak a világrend biztosításának költségeiből.

A klímaváltozás kérdése különösen megosztja a pártokat: a demokraták 70 százaléka, míg a republikánusok mindössze 15 százaléka rangsorolja elsődleges prioritásként.

Az emberek szerint az elnök foglalkozzon a belpolitikával

Amikor a nemzetközi együttműködések, mint például az ENSZ és a NATO megerősítése vagy éppen az izraeli–palesztin konfliktus megoldása kerül szóba, az amerikaiak kevesebb mint egyharmada jelöli meg ezeket elsődleges külpolitikai prioritásként.

Jelentős megosztottság figyelhető meg ezen a területen is, különösen az izraeli–palesztin konfliktus megoldásának szükségességét illetően, ahol a demokraták érdeklődése 2018 óta bőven megduplázódott (17 százalékról 38 százalékra), míg a republikánusoké alig változott (17 százalékról 20 százalékra).

Az amerikaiak 83 százaléka szerint Joe Biden elnöknek a belpolitikára kellene koncentrálnia,

szemben azzal a 14 százalékkal, akik a külpolitikát részesítenék előnyben. Ez a megosztottság 2019-ben, Donald Trump elnöksége alatt is hasonló arányú volt.

Kína és Oroszország korlátozása is fontos

Az amerikai közvélemény dinamikáját vizsgálva kiderül, hogy az emberek egyre fontosabbnak tartják Kína és Oroszország befolyásának korlátozását, ami részben az ukrajnai invázió nyomán kialakult geopolitikai helyzet következménye. Az izraeli–palesztin konfliktusra vonatkozó álláspont is ebbe az irányba változott.

Minden tizedik amerikai azt mondja, hogy

Izrael támogatása (31 százalékos támogatottság), a demokrácia előmozdítása (28 százalékos támogatottság) és Ukrajna támogatása (27 százalékos támogatottság) nem kaphat prioritást.

2018 óta a közvélemény nagyobb jelentőséget tulajdonít Kína hatalmának és befolyásának korlátozására (+17 százalékpont), valamint az izraeli–palesztin konfliktus megoldására (+11 százalékpont) tett lépéseknek, és ezeket jelöli meg legfontosabb külpolitikai prioritásként. Fokozott prioritást élvez Oroszország hatalmának és befolyásának korlátozása is az ukrajnai invázió nyomán (2021 óta +8 százalékpont).

2018 óta csökkenő tendenciát mutat az ENSZ megerősítése és a menekültek megsegítése (−8 százalékpont), a külföldi katonai kötelezettségvállalások csökkentése (−6 százalékpont), valamint az emberi jogok előmozdítása és védelme más országokban (−5 százalékpont).

Rovatok