Index Vakbarát Hírportál

Kína magyarországi nagykövete szerint történelmi jelentőségű a budapesti látogatás

2024. április 30., kedd 21:52

Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete kedden jelentette be, hogy Hszi Csin-ping kínai államfő jövő heti hivatalos magyarországi látogatása mérföldkő lesz a két ország közötti kapcsolatok történetében, és új lendületet adhat az együttműködés erősítésében, valamint fontos globális hatásokkal is jár majd.

Hszi Csin-ping kínai elnök Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására érkezik Magyarországra május 8-án. Hszi Csin-ping 2019 utáni első európai útján Magyarország mellett érinti Franciaországot és Szerbiát. Kínai államfő utoljára 20 éve járt hivatalos úton Magyarországon.

Az állami látogatáson Hszi Csin-ping Orbán Viktorral és Sulyok Tamással a kétoldalú kapcsolatok mellett a Kína–Európa-viszonyról, valamint a két országot érintő nemzetközi és regionális kérdésekről folytat eszmecserét.

Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete elmondta, hogy Hszi Csin-ping látogatása egybeesik a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításának 75. évfordulójával. A kínai elnök látogatásán több kétoldalú egyezmény aláírására is sor kerül.

Az elmúlt években Hszi Csin-ping és Orbán Viktor vezetésével Kína és Magyarország átfogó stratégiai partnerséget alakított ki, és ez az együttműködés egyre szélesebb területeken haladhat előre, mondta a diplomata.

Kijelentette, hogy a két ország közötti kapcsolatok pragmatikus fejlődéséhez a politikai alapok biztosítottak, Kína és Magyarország kölcsönösen tiszteletben tartja egymás fejlődési útját. Kiemelte, hogy az Egy övezet, egy út kezdeményezés egybeesett a magyar kormány Keleti nyitás politikájával.

Kérdésre válaszolva a nagykövet elmondta, hogy a Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztése az Egy övezet, egy út kezdeményezés egyik zászlóshajóprojektje. Ennek lezárultával a két főváros közötti utazási távolság 8 óráról 3 órára csökken.

A gazdasági kapcsolatokra kitérve elmondta, hogy Magyarország évek óta Kína első számú befektetési célpontja, és legnagyobb külkereskedelmi partnere az Európai Unió mellett.

A turisztikai kapcsolatokat segítheti, hogy márciustól vízum nélkül utazhatnak magyar turisták Kínába, továbbá nyártól a két ország közötti közvetlen légi kapcsolatok száma 20-ra emelkedhet, ami a régiós országok között a legnagyobb.

A diplomata megjegyezte azt is, hogy Kína mindig hosszú távon tekint az Európával való kapcsolatra.

Horváth Levente, az Eurázsia Központ igazgatója az Indexnek azt mondta: Magyarország és Kína hasonlóan gondolkodik a világrend alakulásáról, emellett a két ország közötti gazdasági együttműködés is segítette a kapcsolatok elmélyülését.

Korábbi sajtóhírekben az is felmerült, hogy a kínai elnök azért jön két napra Magyarországra, mert az egyiken Pécsre látogat, hogy autógyár építését jelentse be.

Rovatok