Index Vakbarát Hírportál

Összecsaptak az Izrael-barát és az Izrael-ellenes tüntetők Los Angelesben

2024. május 1., szerda 15:58

Az egyre terebélyesedő Izrael-elllenes tüntetések miatt egyre több feladata van az amerikai hatóságoknak. A Columbia Egyetemen lejátszódó brutális események után több másik amerikai egyetemen is rohamrendőrök bevetésére volt szükség. Los Angelesben tüntetők és ellentüntetők csaptak össze, miközben az Arizonai Egyetem és a Tulane Egyetem több hallgatóját is őrizetbe kellett venni.

Nem csak a New York-i Columbia Egyetemen kellett rohamrendőröket bevetni az erőszakos palesztinbarát tüntetőkkel szemben, a Kaliforniai Egyetemen szerdán kora hajnalban ugyancsak hasonló jelenetek zajlottak le – közölte az MTI.

Los Angelesben azt követően vált feszültté a helyzet, hogy az Izrael-ellenes tüntetésen Izrael-párti ellentüntetők jelentek meg, és a két csoport összecsapott. A helyszíni beszámolók szerint a rendőrség az egyetem rektorának kérésre avatkozott közbe két órával azt követően, hogy a két ellentábor összecsapott.

Az Arizonai Egyetem tucson-i központjánál szintén voltak őrizetbe vételek szerdára virradóra, miután a tüntetők ellenálltak a hatósági felszólításnak. Helyi idő szerint hajnalban a rendőrség közölte, hogy megtisztította a területet, amit a tüntetők törvénytelenül foglaltak el. Az Arizonai Egyetemen késő esti határidőt szabtak a tiltakozás felszámolására, amire válaszul

a tüntetés szervezői paprikaspray és könnygáz elleni eszközöket kezdtek kiosztani,  illetve arra biztatták a résztvevőket, hogy építsenek barikádot.

New Orleansban a Tulane Egyetemen szintén többeket letartóztattak, valamint több diák tanulmányait felfüggesztette az egyetem törvénytelen viselkedésük miatt. Az intézmény rektora az egyetemi közösségnek írt éjszakai levélben arról is beszámolt, hogy egyes egyetemi alkalmazottak részvételével kapcsolatban is vizsgálat zajlik. Michael Fitts egyetemi elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézmény értéknek tartja a szólás szabadságát, és számos törvényes demonstrációt támogatott, ugyanakkor nem fogadja el a magánterület megsértését, a gyűlöletbeszédet, az antiszemitizmust, emellett pedig a zaklatást, megfélemlítést, erőszakot nem tolerálja.

New Yorkban, kedden a késő esti órákban a Columbia Egyetem rektorának kérésére a rohamrendőrök behatoltak az intézmény elfoglalt egyik központi épületébe, amelyet kiürítettek. A tüntetőket őrizetbe vették, és rendőrségi buszokkal elszállították, miközben több száz tiltakozó volt az utcán. Az egyetem környékén kedden este nagy létszámban vonult ki a hatóság, a környező utcákat lezárták, miközben a palesztinpárti megmozdulások szervezői a közösségi médián keresztül küldtek üzenetet, amiben ellenállásra szólítottak fel.

A Columbia Egyetem vezetése közleményt adott ki, amelyben a biztonság és rend helyreállításának szándékával indokolta, hogy a városi rendőrség beavatkozását kérte. Az úgynevezett Diákok az Igazságért Palesztinában nevű országos hálózat szerint az egyetem vezetése két héten belül másodszor hívta rá a rendőröket saját diákjaira.

Rovatok