Index Vakbarát Hírportál

Benjamin Netanjahu: A háború a tűzszünet ellenére sem áll le

2024. május 1., szerda 10:22

Hamarosan kezdődik a Rafah elleni támadás, a háborús célokban nincs változás – közölte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a harcokban elesettek és a Hamász által elrabolt emberek családtagjaival kedden.

„Nincs változás a háború céljaiban. Lesz támadás Rafahban, és nem adjuk meg magunkat a Hamásznak. Megkezdtük a lakosság evakuálását Rafahból, és hamarosan megtörténik a hadművelet” – mondta Benjamin Netanjahu.

„Ugyanakkor megállapodásra is törekszünk, de kizárt a háború leállítása”. […] „A Hamász egy dologhoz ragaszkodik: a háború végéhez, és ezt soha nem fogja megkapni” – jelentette ki az izraeli kormányfő.

Izrael jelenleg a tűzszüneti és fogolycsere-megállapodásra tett egyiptomi javaslatra adandó, szerda estére ígért Hamász-válaszra vár. Az indítvány szerint a felek tíz hétre felfüggesztik a gázai harcokat, és ezalatt kicserélnek 33 izraeli túszt és mintegy kilencszáz, izraeli börtönökben őrzött palesztin foglyot.

A fegyverszünetet ezután napi egy túsz elengedésével meghosszabbíthatják, és a második szakaszban ismét tízhetes fegyverszünetet kötnének, amelynek során Izrael és a Hamász további túszok szabadon bocsátásáról és a harcok akár egy évre szóló szüneteltetéséről tárgyalna.

Izrael nem zárkózott el attól, hogy az övezet északi részéről evakuált palesztinok visszaköltözzenek Gáza déli részére izraeli biztonsági ellenőrzés nélkül, esetleg egyiptomi felügyelettel.

Izrael ugyanakkor semmilyen körülmények között nem fog beleegyezni a háború befejezésének deklarálásába – mondta a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportálnak egy meg nem nevezett vezető tisztségviselő.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap Netanjahuval folytatott telefonbeszélgetésében „megismételte egyértelmű álláspontját” Rafahról – áll a Fehér Ház közleményében. Biden korábban „vörös vonalnak” nevezte Rafah lerohanását.

„A palesztin nép történetének legnagyobb katasztrófája”

Kedden António Guterres ENSZ-főtitkár azt mondta, a Rafah elleni támadás „elviselhetetlen eszkaláció” lenne, és felszólította „mindazokat, akiknek befolyása van Izraelre, hogy tegyenek meg mindent annak megakadályozására”.

Gáza 2,5 millió lakosának több mint fele Rafahban él, akik a terület más részein folyó harcok elől menekültek oda. A túlzsúfolt városban szörnyűek a körülmények, és a kitelepítettek élelem-, víz- és gyógyszerhiányról beszéltek – írja a BBC.

Mahmúd Abbász ciszjordániai palesztin elnök hétfőn azt mondta, hogy Rafah lerohanása „a palesztin nép történetének legnagyobb katasztrófája” lenne. 

Izraeli források a Reuters hírügynökségnek hétfőn azt mondták, hogy a Rafah megtámadására vonatkozó terveket elhalasztják egy „tartós nyugalmi időszak” javára, ha a Hamász és Izrael között tűzszüneti megállapodás születik. Napokkal korábban Izrael Katz izraeli külügyminiszter a 12-es csatorna izraeli televíziónak is azt mondta, hogy „ha lesz megállapodás, akkor felfüggesztjük a [rafahi] hadműveletet”.

Kedden azonban Netanjahu ragaszkodott ahhoz, hogy a háború addig folytatódik, amíg Izrael el nem éri minden célját Rafahban.

A tűzszünetről szóló közvetett tárgyalások hetek óta patthelyzetben vannak, bár Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy reméli, a Hamász elfogadja Izrael „rendkívül nagylelkű ajánlatát” a tűzszünetre vonatkozóan. Közben az ENSZ menekültügyi szervezetének vezetője arra figyelmeztetett, hogy a fenyegető invázió miatt a rafahiak „állandó traumás stresszhelyzetben” vannak.

„Az embereket még nem kérték fel arra, hogy evakuálják őket Rafahból, de van egy olyan elképzelés, hogy ha a héten nem születik megállapodás, akkor ez megtörténhet” – mondta Philippe Lazzarini újságíróknak.

Izrael elkötelezett

Benjamin Netanjahu „történelmi méretű botrányként” ítélte el azokat az izraeli tisztviselőkre hivatkozó közelmúltbeli jelentéseket, amelyek szerint a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a háborúval kapcsolatos vádak alapján letartóztatási parancsot készül kiadni izraeli kormányfők és katonai parancsnokok ellen.

Egy dolgot szeretnék világossá tenni: semmilyen döntés, sem Hágában, sem máshol nem fog ártani eltökéltségünknek, hogy elérjük a háború minden célját

– mondta a miniszterelnök.

„Izrael elvárja a szabad világ vezetőitől, hogy határozottan lépjenek fel ez ellen a botrányos lépés ellen, egy olyan lépés ellen, amely nemcsak Izrael Állam önvédelmi képességét, hanem a világ összes demokráciájának önvédelmi képességét is károsítja” – tette hozzá.

Rovatok