Index Vakbarát Hírportál

Jordána közölte: élelmiszert szállító konvojt támadtak meg izraeli telepesek

2024. május 1., szerda 17:06

Izraeli telepesek támadtak rá szerdán két jordániai segélykonvojra útban a Gázai övezet felé – közölte szerdán az ammáni külügyminisztérium.

„Élelmiszert, lisztet és más humanitárius segélyeket Gázai övezetbe szállító két jordániai konvojt támadtak meg telepesek” – ismertette a külügyminisztérium, kiemelve, hogy mindkét járműoszlop folytatni tudta útját és elérte a háború dúlta palesztin térséget. Az útvonal a megszállt Ciszjordánián, illetve izraeli területen keresztül vezetett.

A Honenu nevű izraeli jogsegélyszolgálat szerint az izraeli hatóságok őrizetbe vettek négy embert, akik elállták a Gázai övezetbe tartó teherautók útját a ciszjordániai Maálé Adumim telepesváros határában.

A jordániai kormány elítélte az incidenst,

és teljes mértékben az izraeli hatóságot tették felelőssé, amelynek szerintük szavatolnia kellene a segélykonvojok és nemzetközi szervezetek biztonságát. 

Jordánia teherautókon, de légi úton is juttat segélyeket a tengerparti övezetbe, amelynek mintegy 2,3 milliós lakosságának nagy részét humanitárius szervezetek szerint éhínség, illetve betegségek fenyegetik. Az ammáni tárca szerint a szerdán indult konvojok egyike 31 teherautóval az erezi határátkelőhöz tartott a Gázai övezet északi részén, míg a másik 48 teherautóval a déli Kerem Salom felé – írja az MTI.

Jordánia Izrael szövetségesének számít a térségben: hetekkel ezelőtt a jordán vadászgépek is Izrael védelmére siettek, amikor Irán rakétatámadásokat intézett a zsidó állam ellen. A jordán mellett a szaúdi királyi légierő is lőtte a légterén áthaladó iráni rakétákat, és a hírek szerint Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek kritikus fontosságú hírszerzési információkat osztottak meg a zsidó állammal.

Rovatok