Index Vakbarát Hírportál

Amerikában szorgalmazzák, hogy a marihuánafogyasztás kevésbé súlyos bűncselekmény legyen

2024. május 1., szerda 12:18

Az amerikai igazságügyi minisztérium kedden a marihuána fogyasztását kevésbé súlyos szövetségi bűncselekménynek minősítette, és ezzel a kábítószert kivette a heroint is magában foglaló kategóriából, ami országszerte felrázhatja a kannabiszpolitikát.

A kannabiszcégek részvényei, köztük a Tilray (TLRY.O), a Trulieve Cannabis Corp (TRUL.CD) és a Green Thumb Industries (GTII.CD) részvényei megugrottak. A kábítószer-ellenes hatóságot felügyelő igazságügyi minisztérium közölte, hogy Merrick Garland igazságügyi miniszter azt javasolta, hogy a kannabiszt az úgynevezett hármas jegyzékbe sorolják, amely közepes vagy alacsony fizikai és pszichológiai függőségi potenciállal rendelkezik, az egyes jegyzék helyett, amely a nagy visszaélési potenciállal rendelkező kábítószereknek van fenntartva.

A szövetségi törvények szerint a harmadik listán szereplő kábítószerek birtoklásáért és használatáért kiszabott büntetések enyhébbek lehetnek.

A javaslat az igazságügyi minisztériumtól a Fehér Ház Vezetési és Költségvetési Hivatalához kerül felülvizsgálatra és véglegesítésre. Ezt követően nyilvános véleményezési időszak következik. Joe Biden demokrata elnök, aki novemberben indul az újraválasztásért, kezdeményezte a kábítószer 2022-es besorolásának felülvizsgálatát, teljesítve ezzel egy olyan kampányígéretet, amely fontos volt politikai bázisának baloldali beállítottságú tagjai számára. A marihuána átsorolása az első lépést jelenti az állami és a szövetségi kannabisztörvények közötti szakadék csökkentése felé.

A kábítószer valamilyen formában mintegy 40 államban legális.

Bár a kábítószer átminősítése nem teszi legálissá, megnyitná a kapukat a kutatás és az orvosi felhasználás bővítése, az enyhébb büntetőjogi szankciók és a kannabiszágazatba történő magánbefektetések növelése előtt.

Az igazságügyi minisztérium lépésére azt követően került sor, hogy az egészségügyi és emberi szolgálatok minisztériuma augusztusban a Biden által elrendelt felülvizsgálat részeként a kannabisz átminősítését javasolta.

A Gallup közvélemény-kutató csoport szerint a marihuána legalizálásának támogatottsága az 1995-ös 25 százalékról 2023-ra 70 százalékra emelkedett az amerikai felnőttek körében.

Colorado és Washington lettek az első államok, amelyek 2012-ben engedélyezték a rekreációs célú marihuána fogyasztását. Owen Bennett, a Jefferies befektetési bankcsoport elemzője szerint az átminősítés növelné az esélyét annak, hogy öt éven belül teljes szövetségi szinten legalizálják – írta meg a Reuters.

Rovatok