Index Vakbarát Hírportál

Összecsaptak a rendőrök a palesztinpárti tüntetőkkel Los Angelesben

2024. május 2., csütörtök 15:47

Palesztinpárti tüntetések zajlanak országszerte az egyetemeken az Egyesült Államokban. Los Angelesben, a Kaliforniai Egyetemen szerdán tanítási szünetet rendeltek el, miután éjszaka összeverekedtek a palesztinpárti tüntetők és az Izraelt támogató csoportok. A szembenállás azt követően vált erőszakossá, hogy az Izraellel szolidaritást vállaló csoport tagjai megpróbálták elbontani a palesztinpárti tiltakozók táborát. A zavargás nyomán több résztvevőt is őrizetbe vettek.

A Hamász október 7-i támadása és a Gázai övezet elleni izraeli megtorló támadás óta a diákok gyűléseket, ülősztrájkokat, éhségsztrájkokat szerveztek a közel-keleti konfliktus elleni tiltakozásuk kifejezésére. A tüntetők azt követelik, hogy egyetemeik, amelyek közül sokan hatalmas adományokkal támogatják, pénzügyileg váljanak meg Izraeltől: adják el az izraeli vállalatok részvényeit, vagy más módon szakítsák meg a pénzügyi kapcsolataikat Izraellel – írja a BBC.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen több mint ezer diák gyűlt össze szerda este, ahová rohamrendőrök is felvonultak, hogy felszámolják a tüntetők által felállított táborokat. Az egyetem területén több százan barikádozták el magukat, és a hatóságok felszólították a tüntetőket, hogy oszoljanak fel, különben letartóztatják őket.

A tüntetők és a rendőrök között kisebb összecsapásokra is sor került, és különféle tárgyakkal dobálták meg a rendfenntartókat. Ezt követően az egyenruhások visszavonultak a Royce Hall előtt felállított tábortól, majd több tucatnyi rohamrendőr érkezett meg a helyszínre gumibottokkal és pajzsokkal felszerelve, és felsorakoztak a tüntetők előtt, miközben a tüntetők azt skandálták: „Nem megyünk el!”

A rendőrök ezután utat törtek maguknak a tömegben, hogy elérjék a felállított tábort, és megpróbálják elbontani azt. A tüntetők által felállított rétegelt lemezek lebontása után a rendfenntartók a felszólítás ellenére is ott maradó demonstrálókat kezdték el eltávolítani a helyszínről: volt akit bilincsben vittek el, míg másoknak kábelkötegelővel kötötték hátra a kezét.

Eközben a tüntetők elkezdték lebontani a barikádjaikat a tábor egyik oldalán, hogy máshol állítsák fel. A rendőrség pedig fokozatosan tartóztatta le a diákokat, és bontották le a tábort. Reggelre a campus központja körül felállított barikádokat elbontották, és a sátrakat is felszámolták. A tüntetők nagy része is elhagyta a helyszínt, akiket a rendőség buszokkal szállított el az egyetem területéről.

Ahogy arról beszámoltunk, kedd estére felszámolták a palesztinbarát diáktüntetések nagy részét az amerikai egyetemeken a rendőrök, több mint 1000 embert letartóztatva. A legtöbb helyen sikerült békés úton helyreállítani a rendet, de a New York-i Columbia Egyetemen és néhány másik intézményben a rendőrség beavatkozására volt szükség. Sokan a 2020-as George Floyd-esethez hasonlítják a mostani tüntetéseket, hasonlóan fajgyűlölő indokokra visszavezetve azokat.

Az egyetem fordult a rendőrséghez

A Columbia szóvivője által kiadott közlemény szerint a rendőrök az egyetem kérésére léptek be a campusra. Az intézmény területén közel két hete sátoros tüntetés kezdődött az Izrael–Hamász-háború elleni tiltakozásul. „Miután az egyetem megtudta, hogy a Hamilton Hallt elfoglalták, megrongálták és blokád alá vették, nem maradt más választásunk” – közölte az intézmény.

A döntés, hogy a New York-i rendőrséghez fordulunk, a tüntetők cselekedeteire volt válasz, nem pedig az általuk képviselt ügyre. Világossá tettük, hogy az egyetemi életet nem lehet a végtelenségig megzavarni, és a szabályokat és a törvényt figyelmen kívül hagyni

– tették hozzá.

A letartóztatások a Columbián – ahol a tüntetők már visszautasítottak egy korábbi ultimátumot, hogy hétfőn hagyják el a tábort, különben felfüggesztik őket – akkor indultak, amikor más egyetemeken is fokozták a tiltakozások befejezésére irányuló erőfeszítéseiket. A rendőrség néhány egyetemen végigsöpört,

AMI ORSZÁGSZERTE ÖSSZECSAPÁSOKHOZ ÉS TÖBB MINT 1000 LETARTÓZTATÁSHOZ VEZETETT.

Ritkább esetekben az egyetemi tisztviselők és a tüntetés vezetői megállapodtak, hogy felfüggesztik az egyetemi élet és a közelgő diplomaosztó ünnepségek megzavarását. A columbiai rendőrségi akció egyébként pont az 56. évfordulóján történt egy korábbi, a rasszizmus és a vietnámi háború ellen tiltakozó hasonló megmozdulásnak, amelynek során a diákok Hamilton Hall elfoglalását célzó akcióját ugyanígy leverték.

Rovatok